5 sposobów na omleta
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Tak na prawdę może się składać z wielu różnych składników, a nie samych jajek z solą ;), i można takie danie urozmaicać na wiele sposobów dodając swoje ulubione produkty, warto również spróbować przyrządzić omleta nie tylko na słono ale również na słodko. Poniżej przedstawiam 5 propozycji na różne omlety z dodatkami 🙂
Omlet z pieczarkami
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pieczarkę i cebulę pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej pół łyżeczki masła na patelni i zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i sól. Duś pod przykryciem około 5 min.
3. Po wyznaczonym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj pieczarki aż do odparowania wody.
4. Jajka zmiksuj blenderem z lnem mielonym i przyprawami.
5. Przygotowujemy omlety: rozgrzewamy 0,5 łyżeczki masła na patelni. Wylej połowę porcji masy, ścinamy z obu stron i powtarzamy zabieg z drugą częścią masy.
6. Na tak przygotowane placki kładziemy przyrządzone pieczarki, posypujemy natka pietruszki i zawijamy.
Jedwabisty omlet na rukoli
Składniki:
Przygotowanie:
1.Chleb opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Wyłóż na niego rukolę.
2. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki, dodaj przyprawy i roztrzep widelcem lub trzepaczką, a następnie wylej je na patelnię.
3. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę”, tak by zmieściła
się na kromce chleba.
4. Wyłóż omlety na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.
Omlet z warzywami
Składniki:
Przygotowanie:
1. Ziemniaka pokrój na 2 cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinien być miękki,
ale nie całkowicie ugotowany. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę.
3. Kiedy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaka.
4. Gdy wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego pomidora i smaż ok. 3
minuty.
5. Do miseczki wbij jajka, dodaj sól i pieprzu i roztrzep je trzepaczką lub widelcem.
6. Zmniejsz ogień i wlej jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajka
zetną się i omlet będzie gotowy.
7. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.
Omlet z awokado
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pokrój drobno cebulę oraz paprykę i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Dodaj na patelnię posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku. Odstaw podgrzane warzywa
na bok.
3. Rozbij jajka z 2 łyżkami wody w misce i dopraw solą i pieprzem.
4. Usmaż jajka na omlet.
5. Pokrój awokado i wymieszaj z usmażonymi warzywami.
6. Wypełnij omlet warzywną mieszanką i złóż w pół.
Omlet „kasztanowy” z duszonym jabłkiem
Składniki:
Przygotowanie:
1. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno. Delikatnie i stopniowo dodawaj mąkę, żółtko i mleko.
2. Masę wylej na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Usmaż omlet.
3. Jabłko pokrój na drobną kosteczkę i duś w garnuszku z dodatkiem cynamonu.
4. Podawaj omleta z ciepłymi jabłkami.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście