5 sposobów na omleta

Kto powiedział, że omlet musi być nudny? Tak na prawdę może się składać z wielu różnych składników, a nie samych jajek z solą ;), i można takie danie urozmaicać na wiele sposobów dodając swoje ulubione produkty, warto również spróbować przyrządzić omleta nie tylko na słono ale również na słodko. Poniżej przedstawiam 5 propozycji na różne omlety z dodatkami 🙂

1) Omlet z pieczarkami

Składniki:
• ćwiartka cebuli – 25 g
• 2 jajka
• 1 pieczarka
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka masła klarowanego
• Szczypta pieprzu i soli
• 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:
1. Pieczarkę i cebulę pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej pół łyżeczki masła na patelni i zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i sól. Duś pod przykryciem około 5 min.
3. Po wyznaczonym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj pieczarki aż do odparowania wody.
4. Jajka zmiksuj blenderem z lnem mielonym i przyprawami.
5. Przygotowujemy omlety: rozgrzewamy 0,5 łyżeczki masła na patelni. Wylej połowę porcji masy, ścinamy z obu stron i powtarzamy zabieg z drugą częścią masy.
6. Na tak przygotowane placki kładziemy przyrządzone pieczarki, posypujemy natka pietruszki i zawijamy.

 

2) Jedwabisty omlet na rukoli

Składniki:
• 2 kromki chleba żytniego
• 2 jajka
• 1 pomidor
• 1 duża garść rukoli
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.Chleb opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Wyłóż na niego rukolę.
2. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki, dodaj przyprawy i roztrzep widelcem lub trzepaczką, a następnie wylej je na patelnię.
3. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę”, tak by zmieściła
się na kromce chleba.
4. Wyłóż omlety na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.

3) Omlet z warzywami

Składniki:
• 0,5 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 jajka
• 1 łyżeczka masła klarowanego
• 0,5 papryki czerwonej
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 ziemniak
• Pieprz i sól do smaku
• 0,5 pomidora sparzonego i obranego ze skórki

Przygotowanie:
1. Ziemniaka pokrój na 2 cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinien być miękki,
ale nie całkowicie ugotowany. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę.
3. Kiedy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaka.
4. Gdy wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego pomidora i smaż ok. 3
minuty.
5. Do miseczki wbij jajka, dodaj sól i pieprzu i roztrzep je trzepaczką lub widelcem.
6. Zmniejsz ogień i wlej jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajka
zetną się i omlet będzie gotowy.
7. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.

4) Omlet z awokado

Składniki:
• Ćwiartka awokado (35 g)
• 0,5 cebuli
• 3 jajka
• 1 łyżeczka masła klarowanego
• ćwiartka papryki czerwonej (35 g)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Pokrój drobno cebulę oraz paprykę i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Dodaj na patelnię posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku. Odstaw podgrzane warzywa
na bok.
3. Rozbij jajka z 2 łyżkami wody w misce i dopraw solą i pieprzem.
4. Usmaż jajka na omlet.
5. Pokrój awokado i wymieszaj z usmażonymi warzywami.
6. Wypełnij omlet warzywną mieszanką i złóż w pół.

5) Omlet „kasztanowy” z duszonym jabłkiem

Składniki:
• 1 jabłko
• 1 jajko
• 50 g „mleka” roślinnego
• 2 łyżki mąki kasztanowej
• 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
• 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno. Delikatnie i stopniowo dodawaj mąkę, żółtko i mleko.
2. Masę wylej na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Usmaż omlet.
3. Jabłko pokrój na drobną kosteczkę i duś w garnuszku z dodatkiem cynamonu.
4. Podawaj omleta z ciepłymi jabłkami.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest