Babeczki z czekoladą (bezglutenowe)
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Dla wielbicieli czekolady mam rozwiązanie, a są nim sprężyste, mięciutkie babeczki na bazie mąki owsianej, a więc bez glutenu. Dodajcie do nich posiekaną czekoladę, która podczas pieczenia rozpuści się wewnątrz babeczek i będzie niespodzianką dla rozgryzających je zębów 🙂 Przepis odpowiedni dla wegan, ponieważ zamiast jajka użyłam banana, babeczki są również bez cukru – tu wskakuje syrop z agawy.
Składniki:
Przygotowanie:
- Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi, ponownie dokładnie wymieszaj.
- 4 kostki czekolady posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do masy, wymieszaj, a następnie przelej do foremek, uzupełniając minimum do 3/4 wysokości foremki, z wierzchu posypujemy resztą posiekanej czekolady.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 20 minut, do suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia. Pycha 🙂 Opcjonalnie po przestygnięciu można posypać ksylitolem pudrem.
Smacznego!
Anka
Więcej wpisów
ODŻYWIANIE
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Anka Dziedzic
18/01/2024
ODŻYWIANIE
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście
Anka Dziedzic
02/10/2023