Dla wielbicieli czekolady mam rozwiązanie, a są nim sprężyste, mięciutkie babeczki na bazie mąki owsianej, a więc bez glutenu. Dodajcie do nich posiekaną czekoladę, która podczas pieczenia rozpuści się wewnątrz babeczek i będzie niespodzianką dla rozgryzających je zębów 🙂 Przepis odpowiedni dla wegan, ponieważ zamiast jajka użyłam banana, babeczki są również bez cukru – tu wskakuje syrop z agawy.
Składniki:
Przygotowanie:
- Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi, ponownie dokładnie wymieszaj.
- 4 kostki czekolady posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do masy, wymieszaj, a następnie przelej do foremek, uzupełniając minimum do 3/4 wysokości foremki, z wierzchu posypujemy resztą posiekanej czekolady.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 20 minut, do suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia. Pycha 🙂 Opcjonalnie po przestygnięciu można posypać ksylitolem pudrem.
Smacznego!
Anka