Babeczki z czekoladą (bezglutenowe)

Dla wielbicieli czekolady mam rozwiązanie, a są nim sprężyste, mięciutkie babeczki na bazie mąki owsianej, a więc bez glutenu. Dodajcie do nich posiekaną czekoladę, która podczas pieczenia rozpuści się wewnątrz babeczek i będzie niespodzianką dla rozgryzających je zębów 🙂 Przepis odpowiedni dla wegan, ponieważ zamiast jajka użyłam banana, babeczki są również bez cukru – tu wskakuje syrop z agawy.

Składniki:

1 banan (ok 100g)
70 g syropu z agawy (1/4 szkl)
140 g mleka roślinnego (1/2 szkl)
75 g masło orzechowe (3 łyżki)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
90 g mąki owsianej (3/4 szkl)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5-1 łyżeczka cynamonu
4-7 kostek gorzkiej czekolady bez cukru

Przygotowanie:

  1. Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi, ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. 4 kostki czekolady posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do masy, wymieszaj, a następnie przelej do foremek, uzupełniając minimum do 3/4 wysokości foremki, z wierzchu posypujemy resztą posiekanej czekolady.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 20 minut, do suchego patyczka.
  5. Odstawiamy do ostygnięcia. Pycha 🙂 Opcjonalnie po przestygnięciu można posypać ksylitolem pudrem.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło