Jeśli zostały Ci w zamrażarce śliweczki po wrześniowych zbiorach to jest to idealna szansa na ich wykorzystanie do tej pysznej tarty. Nie dość, że pyszna i fit, to jeszcze bezglutenowa. Będzie pięknie się prezentować na stole.
Fit tarta ze śliwkami
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 170 g oleju kokosowego
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
Nadzienie :
- 500 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru brązowego
- Garść orzechów ziemnych (lub innych)
- Łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Do miski przelej olej i stopniowo dodawaj pozostałe składniki, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto rękoma, w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Następnie ciasto wyłóż na okrągłą formę do tarty, tak żeby był nadmiar przy rantach.
(wcześniej można pokryć blachę papierem do pieczenia). Spód nakłuj widelcem. - Śliwki wymyj, przetnij na pół, usuń pestki, przełóż do miski. Dodaj do śliwek cukier i cynamon, wymieszaj. Śliwki ułóż ciasno wewnątrz foremki. Nadmiar ciasta zawiń naokoło, tak aby na krawędziach przykrywało śliwki.
- Ciasto piecz przez 20 – 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.