Bezglutenowa fit tarta ze śliwkami

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Jeśli zostały Ci w zamrażarce śliweczki po wrześniowych zbiorach to jest to idealna szansa na ich wykorzystanie do tej pysznej tarty. Nie dość, że pyszna i fit, to jeszcze bezglutenowa. Będzie pięknie się prezentować na stole.

Fit tarta ze śliwkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 170 g oleju kokosowego
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka

Nadzienie :

  • 500 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Garść orzechów ziemnych (lub innych)
  • Łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Do miski przelej olej i stopniowo dodawaj pozostałe składniki, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto rękoma, w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  3. Następnie ciasto wyłóż na okrągłą formę do tarty, tak żeby był nadmiar przy rantach.
    (wcześniej można pokryć blachę papierem do pieczenia). Spód nakłuj widelcem.
  4. Śliwki wymyj, przetnij na pół, usuń pestki, przełóż do miski. Dodaj do śliwek cukier i cynamon, wymieszaj. Śliwki ułóż ciasno wewnątrz foremki. Nadmiar ciasta zawiń naokoło, tak aby na krawędziach przykrywało śliwki.
  5. Ciasto piecz przez 20 – 25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.

 

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie