Bitki wołowe duszone z papryką.

Podziel się tym wpisem

Przygotowanie zdrowego obiadu wydaje się wielkim wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Nie trzeba jeść tylko sałaty, żeby chudnąć. Prawidłowe odżywianie to 70% sukcesu w walce o piękną sylwetkę. Używając wszystkiego w odpowiednich proporcjach nawet klasyczne dania nie są tuczące. Mam dla Was typowy, polski obiad, który nie tylko jest smaczny i tradycyjny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. 🙂

Bitki wołowe duszone z papryką.

Porcja dla jednej osoby.

Składniki:

  • Pół papryki
  • 100g wołowiny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Liście pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 50g kaszy gryczanej
  • 1 ogórek (ok. 100g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Mięso umyć, pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić, oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Cebulę zeszklić na łyżeczce oleju. Włożyć do garnka mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). Po około 30 min. dodać pokrojoną paprykę, czosnek, bazylię, estragon i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku. Kaszę gryczaną ugotować. Ogórka pokroić w plasterki i wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Taki obiad to ok 550 kcal.

Smacznego!

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk