Burger Jaglany z burakiem w bułce żytniej

Dzisiejsza obiadowa propozycja to wegetariański fit burger. Lekki i pożywny, a do tego łatwo można go zabrać ze sobą na posiłek w plenerze 🙂
Burger Jaglany z burakiem

Składniki:

  • 65 g (1 × sztuka) bułki żytniej
  • 50 g (4 × łyżka) kaszy jaglanej
  • 56 g (1 × sztuka) jajko kurze
  • 3 g (1 × łyżeczka) ziół prowansalskich
  • 1 g (1 × szczypta) soli himalajskiej
  • 1 g (1 × szczypta) pieprzu mielonego
  • 30 g (0,25 × sztuka) buraka ugotowanego
  • 10 g (2 × liść) sałaty masłowej
  • 60 g (0,5 × sztuka) pomidora
  • 10 g (0,5 × łyżka) oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Bułkę kroimy wzdłuż, kładziemy na patelnię grillową i opiekamy po 3 minuty z każdej strony.
  2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodajemy przyprawy i jajko. Formujemy duży kotlet i smażymy na patelni na oleju kokosowym.
  3. Na posmarowany masłem spód bułki kładziemy liść sałaty, pokrojonego buraka, kotlet i na wierzch pomidor. Przykrywamy drugą częścią bułki.
  4. Smacznego

 

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo