Dzisiejsza obiadowa propozycja to wegetariański fit burger. Lekki i pożywny, a do tego łatwo można go zabrać ze sobą na posiłek w plenerze 🙂
Burger Jaglany z burakiem
Składniki:
- 65 g (1 × sztuka) bułki żytniej
- 50 g (4 × łyżka) kaszy jaglanej
- 56 g (1 × sztuka) jajko kurze
- 3 g (1 × łyżeczka) ziół prowansalskich
- 1 g (1 × szczypta) soli himalajskiej
- 1 g (1 × szczypta) pieprzu mielonego
- 30 g (0,25 × sztuka) buraka ugotowanego
- 10 g (2 × liść) sałaty masłowej
- 60 g (0,5 × sztuka) pomidora
- 10 g (0,5 × łyżka) oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Bułkę kroimy wzdłuż, kładziemy na patelnię grillową i opiekamy po 3 minuty z każdej strony.
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodajemy przyprawy i jajko. Formujemy duży kotlet i smażymy na patelni na oleju kokosowym.
- Na posmarowany masłem spód bułki kładziemy liść sałaty, pokrojonego buraka, kotlet i na wierzch pomidor. Przykrywamy drugą częścią bułki.
- Smacznego 🙂