Chłodnik z botwiny z awokado i rzodkiewką

Ach te upały, brakowało nam lata, ale te 30 parę stopni na plusie potrafi wykończyć człowieka. Polecam mój chłodnik z awokado, będzie to o niebo lepsza opcja niż gorący barszcz, kiedy na zewnątrz praży słońce! Jeżeli nie przepadasz za awokado, świetnie sprawdzi się również ugotowane na twardo jajko, pokrojone w ćwiartki lub same ogórek i rzodkiewka pokrojone w słupki.

Składniki:

1 pęczek botwiny
1½ szklanki wody
kilka rzodkiewek pokrojonych w słupki
1 pęczek posiekanego koperku
1 szklanka kefiru
2 łyżki śmietany
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
½ łyżeczki ksylitolu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Botwinę umyj i drobno pokrój, a buraczki z botwiny zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Wszystko razem podduś na oliwie, a następnie dodaj wodę i gotuj do miękkości.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj.

Uwagi:
Jeżeli chcesz, aby Twój chłodnik był wegański, użyj jogurtu kokosowego zamiast kefiru, śmietany i jogurtu naturalnego.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo