CIASTO BANANOWE

Podziel się tym wpisem

Był marchewkowiec, to teraz czas na bananowca. Pyszne, wilgotne i bakaliowe ciasto bananowe…. mniam! Nie jest to przepis na chlebek bananowy, tylko najprawdziwsze ciasto, idealne na deser albo do kawy!

CIASTO BANANOWE

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bio
  • 3 szklanki mąki pszennej
    lub w wersji bezglutenowej:
  • 2 szklanki ryżowej i 1 szklanka mąki kukurydzianej bądź dyniowej
  • 1 jajo
  • 50 g masła (lub oleju np.: z pestek winogron)
  • 100 g bakalii (jakich lubicie)
  • Szczypta kardamonu i cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z sodą w misce.
W drugiej misce rozgniatamy banany i wsypujemy cukier, rozrabiamy na gładką masę.
Do bananów dodajemy jajo, rozpuszczone masło oraz mąkę z sodą.
Wszystko dobrze mieszamy dużą łyżką.
Surowe ciasto bananowe wylewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55 minut.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk