CIASTO BANANOWE

Był marchewkowiec, to teraz czas na bananowca. Pyszne, wilgotne i bakaliowe ciasto bananowe…. mniam! Nie jest to przepis na chlebek bananowy, tylko najprawdziwsze ciasto, idealne na deser albo do kawy!

CIASTO BANANOWE

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bio
  • 3 szklanki mąki pszennej
    lub w wersji bezglutenowej:
  • 2 szklanki ryżowej i 1 szklanka mąki kukurydzianej bądź dyniowej
  • 1 jajo
  • 50 g masła (lub oleju np.: z pestek winogron)
  • 100 g bakalii (jakich lubicie)
  • Szczypta kardamonu i cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z sodą w misce.
W drugiej misce rozgniatamy banany i wsypujemy cukier, rozrabiamy na gładką masę.
Do bananów dodajemy jajo, rozpuszczone masło oraz mąkę z sodą.
Wszystko dobrze mieszamy dużą łyżką.
Surowe ciasto bananowe wylewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55 minut.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest