CIASTO BANANOWE

Był marchewkowiec, to teraz czas na bananowca. Pyszne, wilgotne i bakaliowe ciasto bananowe…. mniam! Nie jest to przepis na chlebek bananowy, tylko najprawdziwsze ciasto, idealne na deser albo do kawy!

CIASTO BANANOWE

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bio
  • 3 szklanki mąki pszennej
    lub w wersji bezglutenowej:
  • 2 szklanki ryżowej i 1 szklanka mąki kukurydzianej bądź dyniowej
  • 1 jajo
  • 50 g masła (lub oleju np.: z pestek winogron)
  • 100 g bakalii (jakich lubicie)
  • Szczypta kardamonu i cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z sodą w misce.
W drugiej misce rozgniatamy banany i wsypujemy cukier, rozrabiamy na gładką masę.
Do bananów dodajemy jajo, rozpuszczone masło oraz mąkę z sodą.
Wszystko dobrze mieszamy dużą łyżką.
Surowe ciasto bananowe wylewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55 minut.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo