CIASTO BANANOWE
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Był marchewkowiec, to teraz czas na bananowca. Pyszne, wilgotne i bakaliowe ciasto bananowe…. mniam! Nie jest to przepis na chlebek bananowy, tylko najprawdziwsze ciasto, idealne na deser albo do kawy!
CIASTO BANANOWE
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej bio
- 3 szklanki mąki pszennej
lub w wersji bezglutenowej: - 2 szklanki ryżowej i 1 szklanka mąki kukurydzianej bądź dyniowej
- 1 jajo
- 50 g masła (lub oleju np.: z pestek winogron)
- 100 g bakalii (jakich lubicie)
- Szczypta kardamonu i cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z sodą w misce.
W drugiej misce rozgniatamy banany i wsypujemy cukier, rozrabiamy na gładką masę.
Do bananów dodajemy jajo, rozpuszczone masło oraz mąkę z sodą.
Wszystko dobrze mieszamy dużą łyżką.
Surowe ciasto bananowe wylewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55 minut.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście