Był marchewkowiec, to teraz czas na bananowca. Pyszne, wilgotne i bakaliowe ciasto bananowe…. mniam! Nie jest to przepis na chlebek bananowy, tylko najprawdziwsze ciasto, idealne na deser albo do kawy!
CIASTO BANANOWE
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej bio
- 3 szklanki mąki pszennej
lub w wersji bezglutenowej: - 2 szklanki ryżowej i 1 szklanka mąki kukurydzianej bądź dyniowej
- 1 jajo
- 50 g masła (lub oleju np.: z pestek winogron)
- 100 g bakalii (jakich lubicie)
- Szczypta kardamonu i cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z sodą w misce.
W drugiej misce rozgniatamy banany i wsypujemy cukier, rozrabiamy na gładką masę.
Do bananów dodajemy jajo, rozpuszczone masło oraz mąkę z sodą.
Wszystko dobrze mieszamy dużą łyżką.
Surowe ciasto bananowe wylewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55 minut.