Coś słodkiego na talerzu, czyli przepisy na dobry nastrój

Podziel się tym wpisem

Smaki i zapachy mają swoje magiczne właściwości. Te właściwości oczywiście wynikają z użytych składników, więc warto wiedzieć jak działają produkty, których używasz do gotowania. Niektóre są neutralne, niektóre bardzo silne. Nie wspominam nawet o ziołach, które są szczególnie mocno oddziałujące na organizm. Mam na myśli bardziej codzienne składniki, których możemy używać w naszej kuchni. Zwłaszcza w czasie kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, warto pomyśleć, jak poprawić sobie nastrój dzięki pysznościom, które przygotujemy sami. Zachęcam Was do wypróbowania własnych sił w przygotowaniu „czegoś słodkiego”, co bardzo się przydaje w czasie jesiennej słoty czy zimowych dni. Ważny też jest sam zapach w domu. Znacie ten moment kiedy domownicy zwabieni zapachem zaglądają do kuchni i pytają: a co będzie do jedzenia? Uwielbiam to. A jeszcze fajniej, kiedy dzieciaki dołączają i „pomagając”, podkradają bakalie albo wylizują powidła. Wtedy czuję, że dom to najwspanialsze miejsce na ziemi.
Na szaro-bure dni mam kilka sprawdzonych sposobów. Używam aromatycznych przypraw, rozgrzewających składników, słodkich smaków. Oczywiście wszystko po to, żeby polepszyć humory i dać odżywczą porcję pysznego zdrowia.
Zaczynam od rana, czyli od śniadania. Ponieważ bardzo cenię kasze to dzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami na kasze śniadaniowe: w formie kremu i na sypko. A jako wisienkę na tort wrzucam przepis na ciasto czekoladowe… Często robię je w formie muffinek. Mniam!

KREM Z KASZY JAGLANEJ Z OWOCAMI

Składniki:
– 2 szklanki mleka (krowiego lub kokosowego lub jakiegokolwiek roślinnego – pyszne jest z mlekiem migdałowym )
– 1/3 szklanka kaszy jaglanej
– kilka daktyli
– ok. 0,5 kg owoców (najlepsze są maliny, ale jeśli to nie sezon, mogą być morele lub jabłka lub gruszki lub inne owoce, które lubisz)
– szczypta imbiru
– łyżka miodu
Przygotowanie:
Zagotować mleko, wsypać wypłukaną wcześniej kaszę, dodać daktyle i gotować około 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Owoce wymyć – drobne zostawić w całości, większe pokroić.
Pod koniec gotowania dodać owoce, chociaż akurat owoce możemy chwilę gotować lub dodać surowe po ostudzeniu kaszy – jak wolicie.
Dodać imbir i miód do smaku, zmiksować na gładki krem.
Uwaga: kasza do kremu nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, proporcje kaszy i mleka, które podałam, są idealne. Jeśli nie lubicie mleka, możecie użyć wrzątku.
Taki krem może zostać w lodówce na później lub może być zjedzony od razu. A jeśli posypiesz go z wierzchu dodatkowo owocami i migdałami zamienia się w deser!

KASZA GRYCZANA Z DYNIĄ, GRANATEM I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Składniki:
– 3 szklanki wody
– 1 szklanka kaszy gryczanej, wypłukanej
– 0,3 kg dyni melonowej (musi być słodka, Hokkaido się nie nadaje, można zastąpić dynię owocem mango)
– 1 granat
– szczypta imbiru
– szczypta kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta cynamonu
– łyżka miodu do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę, wsypać wypłukaną wcześniej kaszę, dodać wszystkie przyprawy i gotować około 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Woda powinna się wchłonąć w kaszę, a ta ma być miękka i sypka.
Dynie obrać, wydrążyć, pokroić w niedużą kostkę i wrzucić pod koniec gotowania do kaszy (max 10 minut).
Granat obrać (uważajcie na sok, strasznie pryska!).
Dodać połowę pestek z granatu i miód do smaku do kaszy. Wymieszać.
Podawać w miseczce posypując pestkami z granatu.

CZEKOLADOWO-BANANOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ

Składniki:
– 4 duże jaja
– 100 g gorzkiej czekolady
– 120 g mąki gryczanej
– ½ łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
– 50 g suszonych żurawin
– 100 g orzechów nerkowca (lub laskowych)
– 80 g masła
– 3 duże, miękkie, dojrzałe banany
– 5 łyżek cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem lub cukrem kokosowym)
– ½ łyżeczki cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 185 stopni, program z grzaniem góra/dół.
Przygotować foremki na muffinki.
Na patelni uprażyć orzechy, następnie grubo posiekać.
Masło z czekoladą roztopić.
Obrane banany zmiksować na gładkie puree razem z łyżką cukru, cynamonem, kardamonem i startą skórką pomarańczy.
Jaja, resztę cukru i sól utrzeć mikserem na gładką, pienistą masę. Dodać mus bananowy i roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszać, dodać mąkę, ponownie zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
Foremki wypełnić w ¾ pojemności, wstawić do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika na 25 minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Zjeść na dobry nastrój!

Zobacz także: Organizacja w kuchni.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk