Dziś nietypowo, ponieważ, choć tak jak było obiecane, pojawia się kolejny czekoladowy przepis, to zawiera on zaskakujący składnik. Mowa tu o serze pleśniowym lazur. Dajcie koniecznie znać, czy spotkaliście się już z takim zastosowaniem tego sera 🙂
Nie jest on wyczuwalny w smaku, za to nadaje babeczkom aksamitną konsystencję. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać 🙂
CZEKOLADOWE MUFFINY z lazurem i orzechami włoskimi
Składniki:
👉 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 230g
👉 2 łyżki ciemnego kakao
👉 50 gram pokruszonej czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
👉 2 jajka
👉 łyżeczka proszku do pieczenia
👉 opakowanie sera lazur (niebieskiego) 100 g
👉 orzechy włoskie posiekane 100 g
👉 2 łyżki masła klarowanego 30 g
👉 niecała szklanka mleka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz czekolady, sera i mleka łączymy.
- Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Jeśli masa będzie za sucha, dodajemy
więcej mleka. - Na koniec kruszymy ser i czekoladę i delikatnie całość mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Pieczemy około 25 minut.