Czekoladowe babeczki z orzechami włoskimi

Podziel się tym wpisem

Dziś nietypowo, ponieważ, choć tak jak było obiecane, pojawia się kolejny czekoladowy przepis, to zawiera on zaskakujący składnik. Mowa tu o serze pleśniowym lazur. Dajcie koniecznie znać, czy spotkaliście się już z takim zastosowaniem tego sera 🙂
Nie jest on wyczuwalny w smaku, za to nadaje babeczkom aksamitną konsystencję. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać 🙂

 

CZEKOLADOWE MUFFINY z lazurem i orzechami włoskimi

 Składniki:
👉 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 230g
👉 2 łyżki ciemnego kakao
👉 50 gram pokruszonej czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
👉 2 jajka
👉 łyżeczka proszku do pieczenia
👉 opakowanie sera lazur (niebieskiego) 100 g
👉 orzechy włoskie posiekane 100 g
👉 2 łyżki masła klarowanego 30 g
👉 niecała szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady, sera i mleka łączymy.
  2. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Jeśli masa będzie za sucha, dodajemy
    więcej mleka.
  3. Na koniec kruszymy ser i czekoladę i delikatnie całość mieszamy.
  4. Masę przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  5. Pieczemy około 25 minut.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk