Czekoladowe babeczki z orzechami włoskimi
- Anka Dziedzic

Podziel się tym wpisem
Dziś nietypowo, ponieważ, choć tak jak było obiecane, pojawia się kolejny czekoladowy przepis, to zawiera on zaskakujący składnik. Mowa tu o serze pleśniowym lazur. Dajcie koniecznie znać, czy spotkaliście się już z takim zastosowaniem tego sera 🙂
Nie jest on wyczuwalny w smaku, za to nadaje babeczkom aksamitną konsystencję. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać 🙂
CZEKOLADOWE MUFFINY z lazurem i orzechami włoskimi
Składniki:
👉 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 230g
👉 2 łyżki ciemnego kakao
👉 50 gram pokruszonej czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
👉 2 jajka
👉 łyżeczka proszku do pieczenia
👉 opakowanie sera lazur (niebieskiego) 100 g
👉 orzechy włoskie posiekane 100 g
👉 2 łyżki masła klarowanego 30 g
👉 niecała szklanka mleka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz czekolady, sera i mleka łączymy.
- Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Jeśli masa będzie za sucha, dodajemy
więcej mleka. - Na koniec kruszymy ser i czekoladę i delikatnie całość mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Pieczemy około 25 minut.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście