Daktylowe fit kulki z orzechami czyli mega prosty przepis na słodki i zdrowy deser! Jak zawsze możesz zmieniać i próbować innych składników: na przykład dodaj inne orzechy (Twoje ulubione) albo sypnij przyprawami (cynamon, kardamon, suszony imbir…)
Składniki:
300g daktyli
0,5 szklanki migdałów i orzechów makadamia lub brazylijskich
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego
Do dekoracji:
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kruszonych orzechów (tych samych, które użyjesz wcześniej)
Wykonanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby były tylko przykryte wodą. Po około pół godziny odcedzamy, płuczemy i zostawiamy na kilka minut do wyschnięcia na sitku. Ważne: nie próbuj pominąć namaczania daktyli, bo możesz spalić mikser!
- Płatki migdałowe i orzechy wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię prażymy często mieszając (uwaga, bo lubią się niepostrzeżenie przypalić).
- Daktyle, uprażone orzechy, olej i siemię lniane miksujemy na masę, która nie jest zupełnie gładka: dobrze jest gdy orzechy są wyczuwalne. Z gotowej masy robimy w dłoniach kulki. Jeśli chcemy urozmaicić wygląd i smak kulek możemy je obtoczyć tak, aby część była w kakao, część w wiórkach kokosowych a część w kruszonych orzechach.
- Przed podaniem można schłodzić w lodówce, wtedy są twardsze.