Daktylowe fit kulki z orzechami

Podziel się tym wpisem

Daktylowe fit kulki z orzechami czyli mega prosty przepis na słodki i zdrowy deser! Jak zawsze możesz zmieniać i próbować innych składników: na przykład dodaj inne orzechy (Twoje ulubione) albo sypnij przyprawami (cynamon, kardamon, suszony imbir…)

Składniki:

300g daktyli

0,5 szklanki migdałów i orzechów makadamia lub brazylijskich

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)

1 łyżka oleju kokosowego

Do dekoracji:

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki kruszonych orzechów (tych samych, które użyjesz wcześniej)

Wykonanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby były tylko przykryte wodą. Po około pół godziny odcedzamy, płuczemy i zostawiamy na kilka minut do wyschnięcia na sitku. Ważne: nie próbuj pominąć namaczania daktyli, bo możesz spalić mikser!
  2. Płatki migdałowe i orzechy wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię prażymy często mieszając (uwaga, bo lubią się niepostrzeżenie przypalić).
  3. Daktyle, uprażone orzechy, olej i siemię lniane miksujemy na masę, która nie jest zupełnie gładka: dobrze jest gdy orzechy są wyczuwalne. Z gotowej masy robimy w dłoniach kulki. Jeśli chcemy urozmaicić wygląd i smak kulek możemy je obtoczyć tak, aby część była w kakao, część w wiórkach kokosowych a część w kruszonych orzechach.
  4. Przed podaniem można schłodzić w lodówce, wtedy są twardsze.

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk