Dieta oczyszczająca.
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Dziewczyny, nadchodzą kolejne dni naszego wyzwania. Mam nadzieję, że trwacie w postanowieniu. Specjalnie dla Was kolejne przepisy, które pomogą Wam lepiej zorganizować swój czas.
Pamiętajcie, że rozpisane tu gramy nie są wyznacznikiem dla każdej z Was. To jest moja dieta, dostosowana do mojego zapotrzebowania kalorycznego. Każda z Was powinna ilości dostosować do siebie. Musicie zapamiętać, że nie jest to dieta odchudzająca tylko oczyszczająca. Jeśli jesteście głodne zjedzcie więcej, jeśli czujecie się pełne- mniej. 🙂
CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kasza jaglana z owocami sezonowymi.
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego.
UWAGA! Dla wygody i zaoszczędzenia czasu będę gotowała zapas kaszy na cały dzień. Ty zrób, jak uważasz. 🙂
2 woreczki kaszy jaglanej ugotować według opakowania. Na patelnię dodać ½ łyżeczki masła sklarowanego, roztopić. Dodać 100g owoców sezonowych i poddusić 2-3 minuty. Około 150g kaszy jaglanej (gramatura po ugotowaniu) mieszam z owocami.
II ŚNIADANIE: Sok jabłkowy (robię od razu na 2 posiłki).
- 5 jabłek obranych
- 2 garści jarmużu
- 0,5l wody
Wszystko razem blendujemy.
OBIAD: Zupa pomidorowa z kaszą (na 2 posiłki).
- 8 pomidorów
- 1 cebula
- przyprawy do smaku
- 1l wody
- odrobina masła klarowanego
Masło rozpuścić na patelni, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć. Do garnka nalać wodę i wsypać przyprawy. Dodać pomidory i podgotować. Całość zblendować. Połowę porcji zjeść z kaszą (ok. 80g po ugotowaniu).
PODWIECZOREK: sok z jabłek.
Jeśli jesteś głodna zjedz kaszę, która zostanie z dnia. Podsmaż ją na maśle klarowanym.
KOLACJA: Zupa krem pomidorowa (zjedz po treningu).
***Między posiłkami pijemy wodę, około 30 minut przed i 30 minut po posiłku. 🙂
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Kasza gryczana z cebulą i natką pietruszki.
Robimy 2 porcje (od razu na kolację) i zjadamy przed porannym treningiem!!!
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub z elektrolitem np. cytryną.
Gotujemy 2 woreczki kaszy na cały dzień według opakowania.
Na patelni roztapiamy odrobinę oleju kokosowego, kroimy cebulę, dodajemy cały woreczek kaszy. Podsmażamy na patelni i posypujemy natką pietruszki. Zjadamy połowę porcji.
II ŚNIADANIE: sok warzywny.
- 2 marchewki
- garść jarmużu
- 1 pietruszka
- 1 ogórek zielony
- 300ml wody
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. 🙂
OBIAD: zupa ogórkowa z kaszą (na 2 dni).
- 3 marchewki starte na tarce
- 10 ogórków kiszonych startych na tarce
- przyprawy
Na patelni roztapiamy odrobinę masła, dodajemy ogórki i marchewkę. Dusimy. Do garnka nalewamy litr wody i dorzucamy przyprawy. Dodajemy warzywa, gotujemy przez 30 minut i blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. Reszta na jutro. 🙂
PODWIECZOREK: sałata roszponka z borówkami (mój hicior).
- garść roszponki
- 100g borówek
- 3 łyżki kaszy gryczanej
Roszponkę położyć na talerz, posypać borówkami i kaszą. Całość skropić odrobiną cytryny.
KOLACJA: Kasza ze śniadania. 🙂
Możesz dodać świeżą paprykę.
SOBOTA
ŚNIADANIE: Pudding z bananem i migdałami.
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.
2 woreczki jaglanej gotujemy na cały dzień.
Połowę woreczka ugotowanej kaszy blendujemu z 1 bananem 1 łyżką migdałów.
II śniadanie: Sok z buraka z kapustą kiszoną.
Danie również na podwieczorek.
- 2 buraki
- 2 garści jarmużu
- garść orzechów
- 05,l wody
- 150g kapusty kiszonej
Całość zblendować i zjeść z kapustą kiszoną.
OBIAD: zupa dyniowa z burakiem (na 2 posiłki).
- ½ dyni
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1l wody
- przyprawy
Warzywa kroimy i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. (około 80g po ugotowaniu).
PODWIECZOREK: To samo co na 2 śniadanie. 🙂
KOLACJA: kapusta z kaszą. 🙂
- garść kapusty kiszonej
- 4 łyżki kaszy ugotowanej
Kapustę z kaszą dusimy na patelni na maśle i wcinamy 🙂
NIEDZIELA:
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.
2 woreczki kaszy jaglanej gotujemy na cały dzień.
ŚNIADANIE: Kasza z warzywami.
- 4 pomidory
- 1 papryka
- cebula
- przyprawy
Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy, resztę warzyw także. Podsmażamy na patelni. Dodajemy woreczek kaszy i dzielimy na 2 porcje.
II ŚNIADANIE: sok z kaszą (na 2 porcje).
- garść borówek
- garść jarmużu
- 2 jabłka obrane ze skórki
- 2 łyżki migdałów
- 05l wody
- 4 łyżki kaszy ugotowanej
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy.
OBIAD: zupa z soboty z kaszą. 🙂
PODWIECZOREK: sok z II śniadania
KOLACJA: porcja ze śniadania
Chciałabym Wam również przypomnieć o ofercie w sklepie vitamoc.pl Na hasło “fitmom” jest dla Was bon w wysokości 100 PLN na zakup blenderów. Sama mam jeden z nich (G21 SMART Smoothie Vitality) i jest naprawdę warty swojej ceny. Jak widzicie na załączonych zdjęciach ma bardzo duży, rodzinny dzbanek. Lubię z niego korzystać ze względu na wygodę w przygotowywaniu podwójnych porcji co znacznie oszczędza mój czas. Dodatkowo zupy krem są naprawdę kremowe a soki nie mają niepotrzebnych grudek. 🙂
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście