Dziewczyny, nadchodzą kolejne dni naszego wyzwania. Mam nadzieję, że trwacie w postanowieniu. Specjalnie dla Was kolejne przepisy, które pomogą Wam lepiej zorganizować swój czas.
Pamiętajcie, że rozpisane tu gramy nie są wyznacznikiem dla każdej z Was. To jest moja dieta, dostosowana do mojego zapotrzebowania kalorycznego. Każda z Was powinna ilości dostosować do siebie. Musicie zapamiętać, że nie jest to dieta odchudzająca tylko oczyszczająca. Jeśli jesteście głodne zjedzcie więcej, jeśli czujecie się pełne- mniej. 🙂
CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kasza jaglana z owocami sezonowymi.
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego.
UWAGA! Dla wygody i zaoszczędzenia czasu będę gotowała zapas kaszy na cały dzień. Ty zrób, jak uważasz. 🙂
2 woreczki kaszy jaglanej ugotować według opakowania. Na patelnię dodać ½ łyżeczki masła sklarowanego, roztopić. Dodać 100g owoców sezonowych i poddusić 2-3 minuty. Około 150g kaszy jaglanej (gramatura po ugotowaniu) mieszam z owocami.
II ŚNIADANIE: Sok jabłkowy (robię od razu na 2 posiłki).
- 5 jabłek obranych
- 2 garści jarmużu
- 0,5l wody
Wszystko razem blendujemy.
OBIAD: Zupa pomidorowa z kaszą (na 2 posiłki).
- 8 pomidorów
- 1 cebula
- przyprawy do smaku
- 1l wody
- odrobina masła klarowanego
Masło rozpuścić na patelni, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć. Do garnka nalać wodę i wsypać przyprawy. Dodać pomidory i podgotować. Całość zblendować. Połowę porcji zjeść z kaszą (ok. 80g po ugotowaniu).
PODWIECZOREK: sok z jabłek.
Jeśli jesteś głodna zjedz kaszę, która zostanie z dnia. Podsmaż ją na maśle klarowanym.
KOLACJA: Zupa krem pomidorowa (zjedz po treningu).
***Między posiłkami pijemy wodę, około 30 minut przed i 30 minut po posiłku. 🙂
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Kasza gryczana z cebulą i natką pietruszki.
Robimy 2 porcje (od razu na kolację) i zjadamy przed porannym treningiem!!!
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub z elektrolitem np. cytryną.
Gotujemy 2 woreczki kaszy na cały dzień według opakowania.
Na patelni roztapiamy odrobinę oleju kokosowego, kroimy cebulę, dodajemy cały woreczek kaszy. Podsmażamy na patelni i posypujemy natką pietruszki. Zjadamy połowę porcji.
II ŚNIADANIE: sok warzywny.
- 2 marchewki
- garść jarmużu
- 1 pietruszka
- 1 ogórek zielony
- 300ml wody
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. 🙂
OBIAD: zupa ogórkowa z kaszą (na 2 dni).
- 3 marchewki starte na tarce
- 10 ogórków kiszonych startych na tarce
- przyprawy
Na patelni roztapiamy odrobinę masła, dodajemy ogórki i marchewkę. Dusimy. Do garnka nalewamy litr wody i dorzucamy przyprawy. Dodajemy warzywa, gotujemy przez 30 minut i blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. Reszta na jutro. 🙂
PODWIECZOREK: sałata roszponka z borówkami (mój hicior).
- garść roszponki
- 100g borówek
- 3 łyżki kaszy gryczanej
Roszponkę położyć na talerz, posypać borówkami i kaszą. Całość skropić odrobiną cytryny.
KOLACJA: Kasza ze śniadania. 🙂
Możesz dodać świeżą paprykę.
SOBOTA
ŚNIADANIE: Pudding z bananem i migdałami.
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.
2 woreczki jaglanej gotujemy na cały dzień.
Połowę woreczka ugotowanej kaszy blendujemu z 1 bananem 1 łyżką migdałów.
II śniadanie: Sok z buraka z kapustą kiszoną.
Danie również na podwieczorek.
- 2 buraki
- 2 garści jarmużu
- garść orzechów
- 05,l wody
- 150g kapusty kiszonej
Całość zblendować i zjeść z kapustą kiszoną.
OBIAD: zupa dyniowa z burakiem (na 2 posiłki).
- ½ dyni
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1l wody
- przyprawy
Warzywa kroimy i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. (około 80g po ugotowaniu).
PODWIECZOREK: To samo co na 2 śniadanie. 🙂
KOLACJA: kapusta z kaszą. 🙂
- garść kapusty kiszonej
- 4 łyżki kaszy ugotowanej
Kapustę z kaszą dusimy na patelni na maśle i wcinamy 🙂
NIEDZIELA:
Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.
2 woreczki kaszy jaglanej gotujemy na cały dzień.
ŚNIADANIE: Kasza z warzywami.
- 4 pomidory
- 1 papryka
- cebula
- przyprawy
Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy, resztę warzyw także. Podsmażamy na patelni. Dodajemy woreczek kaszy i dzielimy na 2 porcje.
II ŚNIADANIE: sok z kaszą (na 2 porcje).
- garść borówek
- garść jarmużu
- 2 jabłka obrane ze skórki
- 2 łyżki migdałów
- 05l wody
- 4 łyżki kaszy ugotowanej
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy.
OBIAD: zupa z soboty z kaszą. 🙂
PODWIECZOREK: sok z II śniadania
KOLACJA: porcja ze śniadania
Chciałabym Wam również przypomnieć o ofercie w sklepie vitamoc.pl Na hasło “fitmom” jest dla Was bon w wysokości 100 PLN na zakup blenderów. Sama mam jeden z nich (G21 SMART Smoothie Vitality) i jest naprawdę warty swojej ceny. Jak widzicie na załączonych zdjęciach ma bardzo duży, rodzinny dzbanek. Lubię z niego korzystać ze względu na wygodę w przygotowywaniu podwójnych porcji co znacznie oszczędza mój czas. Dodatkowo zupy krem są naprawdę kremowe a soki nie mają niepotrzebnych grudek. 🙂