Dieta oczyszczająca.

Dziewczyny, nadchodzą kolejne dni naszego wyzwania.  Mam nadzieję, że trwacie w postanowieniu. Specjalnie dla Was kolejne przepisy, które pomogą Wam lepiej zorganizować swój czas.

Pamiętajcie, że rozpisane tu gramy nie są wyznacznikiem dla każdej z Was. To jest moja dieta, dostosowana do mojego zapotrzebowania kalorycznego. Każda z Was powinna ilości dostosować do siebie. Musicie zapamiętać, że nie jest to dieta odchudzająca tylko oczyszczająca. Jeśli jesteście głodne zjedzcie więcej, jeśli czujecie się pełne- mniej. 🙂

CZWARTEK

ŚNIADANIE: Kasza jaglana z owocami sezonowymi.

Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego.

UWAGA! Dla wygody i zaoszczędzenia czasu będę gotowała zapas kaszy na cały dzień. Ty zrób, jak uważasz. 🙂

2 woreczki kaszy jaglanej ugotować według opakowania. Na patelnię dodać ½ łyżeczki masła sklarowanego, roztopić. Dodać 100g owoców sezonowych i poddusić 2-3 minuty. Około 150g kaszy jaglanej (gramatura po ugotowaniu) mieszam z owocami.

II ŚNIADANIE: Sok jabłkowy (robię od razu na 2 posiłki).

  • 5 jabłek obranych
  • 2 garści jarmużu
  • 0,5l wody

Wszystko razem blendujemy.

OBIAD: Zupa pomidorowa z kaszą (na 2 posiłki).

  • 8 pomidorów
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku
  • 1l wody
  • odrobina masła klarowanego

Masło rozpuścić na patelni, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć. Do garnka nalać wodę i wsypać przyprawy. Dodać pomidory i podgotować. Całość zblendować. Połowę porcji zjeść z kaszą (ok. 80g po ugotowaniu).

PODWIECZOREK: sok z jabłek.

Jeśli jesteś głodna zjedz kaszę, która zostanie z dnia. Podsmaż ją na maśle klarowanym.

KOLACJA: Zupa krem pomidorowa (zjedz po treningu).

***Między posiłkami pijemy wodę, około 30 minut przed i 30 minut po posiłku. 🙂

PIĄTEK:

ŚNIADANIE: Kasza gryczana z cebulą i natką pietruszki.

Robimy 2 porcje (od razu na kolację) i zjadamy przed porannym treningiem!!!

Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub z elektrolitem np. cytryną.

Gotujemy 2 woreczki kaszy na cały dzień według opakowania.

Na patelni roztapiamy odrobinę oleju kokosowego, kroimy cebulę, dodajemy cały woreczek kaszy. Podsmażamy na patelni i posypujemy natką pietruszki. Zjadamy połowę porcji.

II ŚNIADANIE: sok warzywny.

  • 2 marchewki
  • garść jarmużu
  • 1 pietruszka
  • 1 ogórek zielony
  • 300ml wody

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. 🙂

OBIAD: zupa ogórkowa z kaszą (na 2 dni).

  • 3 marchewki starte na tarce
  • 10 ogórków kiszonych startych na tarce
  • przyprawy

Na patelni roztapiamy odrobinę masła, dodajemy ogórki i marchewkę. Dusimy. Do garnka nalewamy litr wody i dorzucamy przyprawy. Dodajemy warzywa, gotujemy przez 30 minut i blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. Reszta na jutro. 🙂

PODWIECZOREK: sałata roszponka z borówkami (mój hicior).

  • garść roszponki
  • 100g borówek
  • 3 łyżki kaszy gryczanej

Roszponkę położyć na talerz, posypać borówkami i kaszą. Całość skropić odrobiną cytryny.

KOLACJA: Kasza ze śniadania. 🙂

Możesz dodać świeżą paprykę.

SOBOTA

ŚNIADANIE: Pudding z bananem i migdałami.

Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.

2 woreczki jaglanej gotujemy na cały dzień.

Połowę woreczka ugotowanej kaszy blendujemu z 1 bananem 1 łyżką migdałów.

II śniadanie: Sok z buraka z kapustą kiszoną.

Danie również na podwieczorek.

  • 2 buraki
  • 2 garści jarmużu
  • garść orzechów
  • 05,l wody
  • 150g kapusty kiszonej

Całość zblendować i zjeść z kapustą kiszoną.

OBIAD: zupa dyniowa z burakiem (na 2 posiłki).

  • ½ dyni
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1l wody
  • przyprawy

Warzywa kroimy i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy. Połowę porcji zjadamy z kaszą. (około 80g po ugotowaniu).

PODWIECZOREK: To samo co na 2 śniadanie. 🙂

KOLACJA: kapusta z kaszą. 🙂

  • garść kapusty kiszonej
  • 4 łyżki kaszy ugotowanej

Kapustę z kaszą dusimy na patelni na maśle i wcinamy 🙂

NIEDZIELA:

Do 15 minut po obudzeniu pijemy 0,5l wody przegotowanej z 1 łyżką octu jabłkowego lub elektrolitem.

2 woreczki kaszy jaglanej gotujemy na cały dzień.

ŚNIADANIE: Kasza z warzywami.

  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • cebula
  • przyprawy

Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy, resztę warzyw także. Podsmażamy na patelni. Dodajemy woreczek kaszy i dzielimy na 2 porcje.

II ŚNIADANIE:  sok z kaszą (na 2 porcje).

  • garść borówek
  • garść jarmużu
  • 2 jabłka obrane ze skórki
  • 2 łyżki migdałów
  • 05l wody
  • 4 łyżki kaszy ugotowanej

Całość wrzucamy do blendera i miksujemy.

OBIAD: zupa z soboty z kaszą. 🙂

PODWIECZOREK: sok z II śniadania

KOLACJA: porcja ze śniadania

Chciałabym Wam również przypomnieć o ofercie w sklepie vitamoc.pl Na hasło “fitmom” jest dla Was bon w wysokości 100 PLN na zakup blenderów. Sama mam jeden z nich (G21 SMART Smoothie Vitality) i jest naprawdę warty swojej ceny. Jak widzicie na załączonych zdjęciach ma bardzo duży, rodzinny dzbanek. Lubię z niego korzystać ze względu na wygodę w przygotowywaniu podwójnych porcji co znacznie oszczędza mój czas. Dodatkowo zupy krem są naprawdę kremowe a soki nie mają niepotrzebnych grudek. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anka Dziedzic

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło