Na kaszany detoks zawsze jest dobry czas! Poniżej dwa przepisy, które bardzo się od siebie różnią, ale wspaniale smakują. I pokazują, jak wiele możliwości dają dania powstałe na bazie kaszy (różnych jej rodzajów) w połączeniu z warzywami i owocami. Mam nadzieję, że oczarują Was tak jak mnie!
Obiadowa kasza gryczana z młodą kapustką i pieczarkami.
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
biała (niepalona) kasza gryczana: 500 gram
młoda kapusta: 1 główka
cebula: 2 sztuki
koperek: 1 pęczek
grzyby: maślaki, podgrzybki, boczniaki lub pieczarki: 250 gram
oliwa: 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni do rozgrzania. Kapustę myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Łyżkę oliwy wlewamy do rondla, rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną cebulę. Lekko podsmażamy do zeszklenia, mieszając aby się nie przypaliła. Dodajemy kapustę, mieszamy z cebulą, dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Garnek przykrywamy i zostawiamy, aby się dusiła – od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna puścić sok, ale w razie potrzeby trzeba dodać wody. Gotujemy kapustę do miękkości (około 30 minut), na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Grzyby dokładnie myjemy, obieramy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy, sól i pieprz wg uznania. Mieszamy rękami, aby oliwa i przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Wykładamy na foremkę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut. Kaszę płuczemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości czyli około 20 minut, odcedzamy.
Kiedy wszystko jest już ugotowane/upieczone mieszamy razem, aby powstała forma jednogarnkowego dania. Gotowe: sycące, smaczne, zdrowe danie z kaszy dla każdego.
Sałatka z kaszy jaglanej z mango, świeżą papryką, szparagami i chili.
Składniki:
kasza jaglana: 250 gram
mango: 1 sztuka
papryka czerwona: 2 sztuki
szparagi: 10 sztuk
oliwa: 2 łyżki:
sól i sproszkowane chili: do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – ale uwaga, lepiej jej nie rozgotowywać, bo do sałatki lepsza jest konsystencja lekko twardawa. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mango myjemy i obieramy; paprykę myjemy, następnie oba składniki kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku na 7 – 10 minut, aby nie straciły jędrności. Wyjmujemy i kroimy: każdego szparaga na cztery części, aby powstały słupki o około 2 cm długości. Następnie do kaszy dodajemy oliwę i sproszkowane chili, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy, aby w miarę równomiernie je rozprowadzić. Idealne danie na lunch do pracy albo lekką kolację.