Dwa przepisy idealne na kaszany detoks.

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Na kaszany detoks zawsze jest dobry czas! Poniżej dwa przepisy, które bardzo się od siebie różnią, ale wspaniale smakują. I pokazują, jak wiele możliwości dają dania powstałe na bazie kaszy (różnych jej rodzajów) w połączeniu z warzywami i owocami. Mam nadzieję, że oczarują Was tak jak mnie!

Obiadowa kasza gryczana z młodą kapustką i pieczarkami.
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
biała (niepalona) kasza gryczana: 500 gram
młoda kapusta: 1 główka
cebula: 2 sztuki
koperek: 1 pęczek
grzyby: maślaki, podgrzybki, boczniaki lub pieczarki: 250 gram
oliwa: 3 łyżki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni do rozgrzania. Kapustę myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Łyżkę oliwy wlewamy do rondla, rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną cebulę. Lekko podsmażamy do zeszklenia, mieszając aby się nie przypaliła. Dodajemy kapustę, mieszamy z cebulą, dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Garnek przykrywamy i zostawiamy, aby się dusiła – od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna puścić sok, ale w razie potrzeby trzeba dodać wody. Gotujemy kapustę do miękkości (około 30 minut), na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Grzyby dokładnie myjemy, obieramy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy, sól i pieprz wg uznania. Mieszamy rękami, aby oliwa i przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Wykładamy na foremkę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.  Kaszę płuczemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości czyli około 20 minut, odcedzamy.
Kiedy wszystko jest już ugotowane/upieczone mieszamy razem, aby powstała forma jednogarnkowego dania. Gotowe: sycące, smaczne, zdrowe danie z kaszy dla każdego.

Sałatka z kaszy jaglanej z mango, świeżą papryką, szparagami i chili.

Składniki:
kasza jaglana: 250 gram
mango: 1 sztuka
papryka czerwona: 2 sztuki
szparagi: 10 sztuk
oliwa: 2 łyżki:
sól i sproszkowane chili: do smaku

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – ale uwaga, lepiej jej nie rozgotowywać, bo do sałatki lepsza jest konsystencja lekko twardawa. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mango myjemy i obieramy; paprykę myjemy, następnie oba składniki kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku na 7 – 10 minut, aby nie straciły jędrności. Wyjmujemy i kroimy: każdego szparaga na cztery części, aby powstały słupki o około 2 cm długości. Następnie do kaszy dodajemy oliwę i sproszkowane chili, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy, aby w miarę równomiernie je rozprowadzić. Idealne danie na lunch do pracy albo lekką kolację.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie