Na półkach sklepowych można już zobaczyć pierwsze szparagi, dlatego jest to idealna okazja na wypróbowanie poniższego przepisu 🙂
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z pomidorkami
Składniki:
- 10 szparagów (najlepiej zielonych)
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej, cienko krojonej, dojrzewającej)
- 20 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce łodyżek. Smarujemy oliwą, lekko solimy i posypujemy suszoną trawą cytrynową (ona nadaje lekko kwaskowaty posmak, dzięki temu danie ma wiosenny, lekki charakter).
- Każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Kładziemy na tackę razem z pomidorkami.
- Grillujemy aż szparagi będą „al dente” – czyli lekko sprężyste, ale już nie surowe: około 15 – 20 minut.
Z grillowanymi pomidorkami smakują po prostu idealnie! 🙂