Grillowane szparagi
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Na półkach sklepowych można już zobaczyć pierwsze szparagi, dlatego jest to idealna okazja na wypróbowanie poniższego przepisu 🙂
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z pomidorkami
Składniki:
- 10 szparagów (najlepiej zielonych)
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej, cienko krojonej, dojrzewającej)
- 20 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce łodyżek. Smarujemy oliwą, lekko solimy i posypujemy suszoną trawą cytrynową (ona nadaje lekko kwaskowaty posmak, dzięki temu danie ma wiosenny, lekki charakter).
- Każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Kładziemy na tackę razem z pomidorkami.
- Grillujemy aż szparagi będą „al dente” – czyli lekko sprężyste, ale już nie surowe: około 15 – 20 minut.
Z grillowanymi pomidorkami smakują po prostu idealnie! 🙂
Więcej wpisów
ODŻYWIANIE
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Anka Dziedzic
18/01/2024
ODŻYWIANIE
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście
Anka Dziedzic
02/10/2023