Grillowane szparagi

Podziel się tym wpisem

Na półkach sklepowych można już zobaczyć pierwsze szparagi, dlatego jest to idealna okazja na wypróbowanie poniższego przepisu 🙂

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z pomidorkami

Składniki:

  • 10 szparagów (najlepiej zielonych)
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej, cienko krojonej, dojrzewającej)
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce łodyżek. Smarujemy oliwą, lekko solimy i posypujemy suszoną trawą cytrynową (ona nadaje lekko kwaskowaty posmak, dzięki temu danie ma wiosenny, lekki charakter).
  2. Każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Kładziemy na tackę razem z pomidorkami.
  3. Grillujemy aż szparagi będą „al dente” – czyli lekko sprężyste, ale już nie surowe: około 15 – 20 minut.

Z grillowanymi pomidorkami smakują po prostu idealnie! 🙂

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk