Jesienne dania do słoików

Podziel się tym wpisem

Gotowanie jest trochę jak czarowanie. Wrzucasz składniki do garnka, podgrzewasz, mieszasz, przelewasz: abrakadabra i jest pyszne danie! W październiku targi warzywne pękają w szwach, więc w kuchni też można poszaleć! Podsyłam Wam kilka sprawdzonych przepisów do wypróbowania. Można je pakować do słoików, a zawekowane mogą stać w lodówce nawet 2 tygodnie. Powodzenia!

Topinambur (inaczej: słonecznik bulwiasty) brzmi egzotycznie, podczas gdy w Polsce rośnie od dawna i nawet w kuchni staropolskiej był często używany. Jest podobny do ziemniaka, smak ma lekko orzechowy i jest niezwykle odżywczy. W dodatku pomaga wydalać z organizmu toksyny i poprawia przemianę materii. Można go jeść pieczonego, gotowanego na parze lub w wodzie. Ja najbardziej lubię go w mojej zupie – kremie.

KREM Z TOPINAMBURU

Porcja na około 2 litry

Składniki:

  • 2 garści porządnie wyszorowanych, pokrojonych w dość spore kawałki bulw topinamburu
  • 1 gruby plaster korzenia selera, obrany i pokrojony
  • 1 obrana, drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki wymytego ryżu Basmati
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego/mięsnego
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta białego pieprzu
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól himalajska
  1. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Olej rozgrzać. Warzywa, ryż, przyprawy (oprócz soli, pieprzu i pietruszki) wrzuć na olej, wymieszaj, chwilę podduś aż puszczą sok, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj do miękkości na małym ogniu. Następnie dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dokładnie zmiksuj. Jeszcze raz krótko zagotuj.

Podaj posypane świeżą natką pietruszki.

Tip: zamiennie można posypać kwiatkami stokrotki, które są jadalne. Będzie to wyglądać na talerzu wręcz spektakularnie!

Dynie rządzą w jesiennej kuchni, a zupa dyniowa z curry jest po prostu hitem na chłodne dni! Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, przy czym bardzo odżywcza. Dynia jest wspaniałym warzywem, które bardzo wzmacnia organizm. Ja najczęściej używam dyni Hokkaido, bo… nie trzeba jej obierać. Wiem, że wiele osób rezygnuje z dań z udziałem dyni, bo zniechęca je papranie się przy jej obieraniu. Z dynią Hokkaido nie ma tego problemu; po ugotowaniu jej skórka jest równie miękka jak miąższ, dlatego też warto ją wykorzystać w swojej kuchni.

ZUPA Z DYNI Z CZERWONĄ PASTĄ CURRY

Porcja na około 2 litry

Składniki:

  • 2 średnie dynie Hokkaido, wymyte, wydrążone w środku i pokrojone w dużą kostkę
  • 3 marchewki – wymyte, obrane i pokrojone
  • 2 cebule – obrane i pokrojone w talarki
  • bulion warzywny,
  • mleko kokosowe
  • olej kokosowy
  • sól himalajska,
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego
  • szczypta papryki ostrej
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • jeśli lubicie bardzo pikantne można wkroić papryczkę chili lub dodać więcej pasty

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozgrzać w garnku, pokrojone warzywa wrzucić razem z przyprawami oprócz soli) i pastą curry. Wymieszaj, chwilę podduś we własnym sosie. Dolej bulion i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli zupa jest za gęsta dodaj bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dokładnie zmiksuj. Jeszcze raz krótko zagotuj.

 

Poniżej wersja wegetariańska lecho – jeśli są wśród Was zwolenniczki mięsa, możecie go zawsze dodać. Pamiętajcie tylko, by zamiast tłustego boczku czy kiełbasy wybierać chude mięso. Jeśli chcecie wekować lecho, lepiej jest zrobić wersję vege do słoików i ewentualnie po otwarciu dodać osobno przygotowane mięso.

LECHO VEGE

Porcja na około 2 litry

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów (lub 0,5 l passaty pomidorowej)
  • 2 średnie cukinie
  • 6 papryk (po dwie z każdego koloru: zielona, żółta, czerwona)
  • 1 bakłażan
  • 3 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • olej kokosowy
  • po pół łyżeczki papryki ostra, słodkiej i wędzonej
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazyli
  • łyżeczka tymianku
  • sól himalajska

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa porządnie wymyj. Pomidory pokrój w ćwiartki; cukinie i bakłażany w 0,5 cm pół-plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski, pieczarki na połówki (chyba że są bardzo duże – to wtedy na ćwiartki). Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć najpierw cebulkę i poczekaj aż się zeszkli często mieszając. Dołóż pozostałe warzywa oprócz pomidorów. Dołóż wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Duś aż zmiękną – ok. 30 minut. Dodaj pomidory, gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą do smaku. Smacznego!

Ten przepis to jest prosty i przepyszny sposób na zdrowy obiad. Lubią go dzieci i dorośli. Zazwyczaj podaję go z brązowym ryżem, ale dobrze smakuje również z kaszą jaglaną. Jeśli nie lubicie mleka kokosowego możecie zamienić na jogurt lub zupełnie pominąć, ale… to już nie będzie to samo. Często stosuję mleko kokosowe bo ma naprawdę niezwykłe właściwości (podobnie jak olej). Jeśli chcecie poznać jego wszechstronne, dobroczynne działanie dla naszego organizmu polecam ten artykuł: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mleko-kokosowe-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-domowe-mleko_44353.html

 

BATATOWY GULASZ Z KURCZAKIEM

Porcja na około 2 litry

Składniki:

  • 3 ładne, pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej z wolnego chowu)
  • 3 średnie bataty
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • olej kokosowy
  • bulion warzywny ok. 0,5 l
  • mleko kokosowe – puszka
  • sól himalajska
  • łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Mięso i warzywa wymyj. Filety z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój w kostkę podobnej wielkości co kurczaka. Rozgrzej olej na patelni, wsyp pół łyżeczki kurkumy i wrzuć mięso na chwilę, aby tylko zamknęło się z zewnątrz. Zamieszaj, po 5 minutach odstaw na blat. W osobnym garnku marchewkę ze wszystkimi przyprawami (z wyjątkiem soli) podduś z odrobiną wody. Po 10 minutach dorzuć ziemniaki i po kolejnych 10 minutach (na końcu – bataty). Dolej wody do 1/3 wysokości warzyw w garnku i gotuj pod przykryciem. Mieszaj często, aż warzywa będą miękkie (ale uwaga: nie rozgotowane). Na końcu dodaj wcześniej przygotowane mięso i mleko kokosowe. Dopraw do smaku solą i ew. kurkumą. Pomieszaj dobrze i przez kolejne 10 minut zagotuj. Gotowe!

Tip: świetnie smakuje posypany świeżą kolendrą.

Jeśli jeszcze nie zapoznałaś się z poniższym tekstem, to koniecznie nadrób zaległości Zmień brzuch na dobre

 

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk