Jesienne warzywa pieczone z fetą

Jesienne warzywa pieczone z fetą

Podziel się tym wpisem

Pyszne, aromatyczne, jesienne danie i to w dodatku jakie proste 🙂 wystarczą ulubione warzywa + feta, i fajna, lekka kolacja gotowa. Jeśli zostały Wam jakieś inne ugotowane warzywa z obiadu to również możecie je wykorzystać. W mojej propozycji znajdują się bakłażan, papryka, cukinia i pomidory, ale tak naprawdę możesz użyć wszystkiego co najbardziej Ci smakuje lub to co akurat masz w lodówce. Dla wybrednego męża czy partnera możesz dodać trochę pokrojonego kurczaka czy indyka.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190C.
  2. Umyte i osuszone warzywa kroimy w paski, połówki i kawałki o wielkości 4-5 cm. Czosnek miażdżymy z odrobiną soli i wszystko delikatnie mieszamy.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy warzywa, układamy na wierzchu rozmaryn i skrapiamy oliwą.
  4. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, wyjmujemy, posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut (warzywa będą al dente).

Smacznego!
Anka

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk