Jesienne warzywa pieczone z fet─ů

Pyszne, aromatyczne, jesienne danie i to w dodatku jakie proste ­čÖé wystarcz─ů ulubione warzywa + feta, i fajna, lekka kolacja gotowa. Je┼Ťli zosta┼éy Wam jakie┼Ť inne ugotowane warzywa z obiadu to r├│wnie┼╝ mo┼╝ecie je wykorzysta─ç. W mojej propozycji znajduj─ů si─Ö bak┼éa┼╝an, papryka, cukinia i pomidory, ale tak naprawd─Ö mo┼╝esz u┼╝y─ç wszystkiego co najbardziej Ci smakuje lub to co akurat masz w lod├│wce. Dla wybrednego m─Ö┼╝a czy partnera mo┼╝esz doda─ç troch─Ö pokrojonego kurczaka czy indyka.

Składniki:

1 bakłażan
2 papryki (jedna czerwona i druga żółta)
2 mniejsze cukinie
kilka pomidork├│w koktajlowych
ga┼é─ůzka tymianku
2-3 z─ůbki czosnku
200 g sera feta

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190C.
  2. Umyte i osuszone warzywa kroimy w paski, po┼é├│wki i kawa┼éki o wielko┼Ťci 4-5 cm. Czosnek mia┼╝d┼╝ymy z odrobin─ů soli i wszystko delikatnie mieszamy.
  3. Naczynie ┼╝aroodporne smarujemy odrobin─ů t┼éuszczu, przek┼éadamy warzywa, uk┼éadamy na wierzchu rozmaryn i skrapiamy oliw─ů.
  4. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, wyjmujemy, posypujemy z wierzchu pokruszon─ů fet─ů i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut (warzywa b─Öd─ů al dente).

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu ┼╝ycia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chc─Ö si─Ö nim dzieli─ç. Uwielbiam aktywno┼Ť─ç fizyczn─ů i zrobi┼éam z niej sw├│j spos├│b na ┼╝ycie. A od ┼╝ycia chc─Ö wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem ┼╗on─ů Dawida, mam─ů Leny i Poli, z urodzenia g├│ralk─ů. Moi przyjaciele twierdz─ů, ┼╝e cho─ç jestem urocza, to nie owijam w bawe┼én─Ö. C├│┼╝, staram si─Ö by─ç autentyczna, cho─ç na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Ca┼éa ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo