Kokosowy pudding z mango

Podziel się tym wpisem

Kokosowy pudding z mango

Składniki:

  • 1 duże i dojrzałe mango (ważne, aby było miękkie)
  • 330 ml mleka kokosowego (nie sama woda, ale również gęsta część z wierzchu)
  • 25 gram kuzu* lub mąki kokosowej (do zagęszczenia; można też użyć zwykłej mąki ziemniaczanej, ale wtedy będzie mniej fit)
  • ziarenka połowy laski wanilii (przekrojonej wzdłuż i wydrążonej)
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta kurkumy (dla koloru)
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mango rozciąć wzdłuż, jedną połowę pokroić w kostkę, drugą rozgnieść na puree (najlepiej blenderem).
  2. W małym garnuszku rozmieszać zimne mleko kokosowe razem z kuzu lub mąką kokosową, tak aby nie było grudek (można sobie pomóc blenderem). Dodać wanilię, starty imbir i kurkumę. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Odstawić garnuszek, dodać mango (puree i pokrojone w kostkę) i sok z cytryny, dokładnie pomieszać aby składniki się połączyły.
  4. Przelać do pucharków lub salaterek, odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane listkami mięty i/lub posypane orzeszkami.

*Kuzu to naturalna skrobia z dzikiego japońskiego korzenia Kuzu (Kudzu), idealna do zagęszczania potraw. Ma nieocenione korzystne działanie na układ trawienny, poprawia przemianę materii i działa silnie detoksykacyjnie. Jest dostępny w formie sproszkowanej w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk