Kokosowy pudding z mango

Kokosowy pudding z mango

Składniki:

  • 1 duże i dojrzałe mango (ważne, aby było miękkie)
  • 330 ml mleka kokosowego (nie sama woda, ale również gęsta część z wierzchu)
  • 25 gram kuzu* lub mąki kokosowej (do zagęszczenia; można też użyć zwykłej mąki ziemniaczanej, ale wtedy będzie mniej fit)
  • ziarenka połowy laski wanilii (przekrojonej wzdłuż i wydrążonej)
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta kurkumy (dla koloru)
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mango rozciąć wzdłuż, jedną połowę pokroić w kostkę, drugą rozgnieść na puree (najlepiej blenderem).
  2. W małym garnuszku rozmieszać zimne mleko kokosowe razem z kuzu lub mąką kokosową, tak aby nie było grudek (można sobie pomóc blenderem). Dodać wanilię, starty imbir i kurkumę. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Odstawić garnuszek, dodać mango (puree i pokrojone w kostkę) i sok z cytryny, dokładnie pomieszać aby składniki się połączyły.
  4. Przelać do pucharków lub salaterek, odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane listkami mięty i/lub posypane orzeszkami.

*Kuzu to naturalna skrobia z dzikiego japońskiego korzenia Kuzu (Kudzu), idealna do zagęszczania potraw. Ma nieocenione korzystne działanie na układ trawienny, poprawia przemianę materii i działa silnie detoksykacyjnie. Jest dostępny w formie sproszkowanej w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo