Kokosowy pudding z mango
Składniki:
- 1 duże i dojrzałe mango (ważne, aby było miękkie)
- 330 ml mleka kokosowego (nie sama woda, ale również gęsta część z wierzchu)
- 25 gram kuzu* lub mąki kokosowej (do zagęszczenia; można też użyć zwykłej mąki ziemniaczanej, ale wtedy będzie mniej fit)
- ziarenka połowy laski wanilii (przekrojonej wzdłuż i wydrążonej)
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta kurkumy (dla koloru)
- ew. listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Mango rozciąć wzdłuż, jedną połowę pokroić w kostkę, drugą rozgnieść na puree (najlepiej blenderem).
- W małym garnuszku rozmieszać zimne mleko kokosowe razem z kuzu lub mąką kokosową, tak aby nie było grudek (można sobie pomóc blenderem). Dodać wanilię, starty imbir i kurkumę. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Odstawić garnuszek, dodać mango (puree i pokrojone w kostkę) i sok z cytryny, dokładnie pomieszać aby składniki się połączyły.
- Przelać do pucharków lub salaterek, odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane listkami mięty i/lub posypane orzeszkami.
*Kuzu to naturalna skrobia z dzikiego japońskiego korzenia Kuzu (Kudzu), idealna do zagęszczania potraw. Ma nieocenione korzystne działanie na układ trawienny, poprawia przemianę materii i działa silnie detoksykacyjnie. Jest dostępny w formie sproszkowanej w wielu sklepach ze zdrową żywnością.