Kokosowy pudding z mango

0

Kokosowy pudding z mango

Składniki:

  • 1 duże i dojrzałe mango (ważne, aby było miękkie)
  • 330 ml mleka kokosowego (nie sama woda, ale również gęsta część z wierzchu)
  • 25 gram kuzu* lub mąki kokosowej (do zagęszczenia; można też użyć zwykłej mąki ziemniaczanej, ale wtedy będzie mniej fit)
  • ziarenka połowy laski wanilii (przekrojonej wzdłuż i wydrążonej)
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta kurkumy (dla koloru)
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mango rozciąć wzdłuż, jedną połowę pokroić w kostkę, drugą rozgnieść na puree (najlepiej blenderem).
  2. W małym garnuszku rozmieszać zimne mleko kokosowe razem z kuzu lub mąką kokosową, tak aby nie było grudek (można sobie pomóc blenderem). Dodać wanilię, starty imbir i kurkumę. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Odstawić garnuszek, dodać mango (puree i pokrojone w kostkę) i sok z cytryny, dokładnie pomieszać aby składniki się połączyły.
  4. Przelać do pucharków lub salaterek, odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane listkami mięty i/lub posypane orzeszkami.

*Kuzu to naturalna skrobia z dzikiego japońskiego korzenia Kuzu (Kudzu), idealna do zagęszczania potraw. Ma nieocenione korzystne działanie na układ trawienny, poprawia przemianę materii i działa silnie detoksykacyjnie. Jest dostępny w formie sproszkowanej w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj