Na obiad alternatywą dla mięsa, mogą być też opcje wegetariańskie. Dzisiaj w roli głównej wjeżdża kasza jaglana i cukinia, do tego pyszny sosik/dip. Jeżeli boicie się zbyt dużej ilości czosnku, to na początek dajcie o połowę mniej. Kotleciki są sycące, smaczne i pożywne, łatwo można je spakować do lunchboxa i spakować dzieciom do szkoły, zabrać na siłownię lub do pracy. Można je też zjeść w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka, papryki i pomidora, jako wege burger.
Składniki:
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Cukinię zetrzyj na tarce, oprósz solą i odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie odciśnij powstały sok.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, natkę posiekaj, cebulę pokrój w małą kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny.
- W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być lepiąca, klejąca, żeby z łatwością uformować z niej kotleciki.
- Z masy uformuj w dłoniach kuleczki i spłaszczaj, smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, z obu stron.
- Podawaj z sosem jogurtowym.
Smacznego!
Anka