Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej z dipem jogurtowym

Kotlety z cukinii

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Na obiad alternatywą dla mięsa, mogą być też opcje wegetariańskie. Dzisiaj w roli głównej wjeżdża kasza jaglana i cukinia, do tego pyszny sosik/dip. Jeżeli boicie się zbyt dużej ilości czosnku, to na początek dajcie o połowę mniej. Kotleciki są sycące, smaczne i pożywne, łatwo można je spakować do lunchboxa i spakować dzieciom do szkoły, zabrać na siłownię lub do pracy. Można je też zjeść w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka, papryki i pomidora, jako wege burger.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce, oprósz solą i odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie odciśnij powstały sok.
  4. Marchewkę zetrzyj na tarce, natkę posiekaj, cebulę pokrój w małą kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny.
  5. W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  6. W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być lepiąca, klejąca, żeby z łatwością uformować z niej kotleciki.
  7. Z masy uformuj w dłoniach kuleczki i spłaszczaj, smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, z obu stron.
  8. Podawaj z sosem jogurtowym.

Smacznego!
Anka

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie