Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej z dipem jogurtowym

Kotlety z cukinii

Podziel się tym wpisem

Na obiad alternatywą dla mięsa, mogą być też opcje wegetariańskie. Dzisiaj w roli głównej wjeżdża kasza jaglana i cukinia, do tego pyszny sosik/dip. Jeżeli boicie się zbyt dużej ilości czosnku, to na początek dajcie o połowę mniej. Kotleciki są sycące, smaczne i pożywne, łatwo można je spakować do lunchboxa i spakować dzieciom do szkoły, zabrać na siłownię lub do pracy. Można je też zjeść w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka, papryki i pomidora, jako wege burger.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce, oprósz solą i odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie odciśnij powstały sok.
  4. Marchewkę zetrzyj na tarce, natkę posiekaj, cebulę pokrój w małą kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny.
  5. W małej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  6. W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być lepiąca, klejąca, żeby z łatwością uformować z niej kotleciki.
  7. Z masy uformuj w dłoniach kuleczki i spłaszczaj, smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, z obu stron.
  8. Podawaj z sosem jogurtowym.

Smacznego!
Anka

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk