Składniki:
- Awokado – 1 sztuka
- Miks sałat (np.: rukola, roszponka, radicchio, szpinak baby, sałata głowiasta) – 2 duże garści
- Kiełki rzodkiewki (lub inne, jakie lubisz)– 1 opakowanie
- Orzechy Macadamia (lub inne, jakie lubisz) – 2 łyżki
- Owoc granatu – 1 sztuka
Dressing:
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Oliwa – 1 łyżeczka
- Syrop z agawy (lub miód) – 1 łyżka
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Sałaty wypłucz i osusz na papierowym ręczniku. Awokado obierz i pokrój na niewielkie kawałki (jeśli będzie zbyt miękkie do krojenia, wydrąż łyżeczką). Owoc granatu rozetnij na pół i wydrąż pestki, omijając białe włókna (są gorzkie). Orzechy upraż na suchej patelni. Ułóż składniki na głębokim talerzu w następującej kolejności: na dno sałata, następnie owoce granatu, awokado, kiełki i orzechy.
Dressing:
Oliwę, syrop z agawy, musztardę o ocet jabłkowy włóż do małego słoiczka (np.: po koncentracie pomidorowym albo pesto). Dolej ok. łyżkę wody, zakręć i przez chwilę energicznie potrząsaj. To sprawdzony sposób na emulgację, czyli połączenie wszystkich składników (łącznie z oliwą) w aksamitny sos.
Polej sałatkę i gotowe. Smacznego!
Polecam także: Sałatka pikantno – słodka z kurczaka