Lekka sałatka z awokado i granatem

Podziel się tym wpisem

Składniki:

  • Awokado – 1 sztuka
  • Miks sałat (np.: rukola, roszponka, radicchio, szpinak baby, sałata głowiasta) – 2 duże garści
  • Kiełki rzodkiewki (lub inne, jakie lubisz)– 1 opakowanie
  • Orzechy Macadamia (lub inne, jakie lubisz) – 2 łyżki
  • Owoc granatu – 1 sztuka

Dressing:

  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Oliwa – 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy (lub miód) – 1 łyżka
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Ocet jabłkowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Sałaty wypłucz i osusz na papierowym ręczniku. Awokado obierz i pokrój na niewielkie kawałki (jeśli będzie zbyt miękkie do krojenia, wydrąż łyżeczką). Owoc granatu rozetnij na pół i wydrąż pestki, omijając białe włókna (są gorzkie). Orzechy upraż na suchej patelni. Ułóż składniki na głębokim talerzu w następującej kolejności: na dno sałata, następnie owoce granatu, awokado, kiełki i orzechy.

Dressing:

Oliwę, syrop z agawy, musztardę o ocet jabłkowy włóż do małego słoiczka (np.: po koncentracie pomidorowym albo pesto). Dolej ok. łyżkę wody, zakręć i przez chwilę energicznie potrząsaj. To sprawdzony sposób na emulgację, czyli połączenie wszystkich składników (łącznie z oliwą) w aksamitny sos.

Polej sałatkę i gotowe. Smacznego!

Polecam także: Sałatka pikantno – słodka z kurczaka

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk