Uwaga, uzależniają, jak spróbujesz zjesz całą michę 🙂
Produkty:
- 400 g maku mielonego
- 100 g masła
- szklanka miodu prawdziwego
- szczypta soli
- mleko – niecały litr
- bakalie po 100 g: figi, morele, migdały, orzechy włoskie, śliwki suszone, rodzynki nasączone w rumie (około miesiąca)
- 50 g spirytusu
Zagrzać w mleku miód z masłem, dodać mak i parzyć około 10 minut ciągle mieszając. Konsystencja powinna być gęsta. Gdy będzie za rzadkie można dodać mielone orzechy włoskie.
W mleku około 0,5 l dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła i 4 cukry waniliowe – zagrzać. Następnie moczyć sucharki z obu stron. Odsączyć z mleka i układać warstwami w misce. Przekładamy masę makową z sucharkami.
Odstawić do lodówki, najlepiej robić dobę przed podaniem.