Makówki

Podziel się tym wpisem

Uwaga, uzależniają, jak spróbujesz zjesz całą michę 🙂

Produkty:

  • 400 g maku mielonego
  • 100 g masła
  • szklanka miodu prawdziwego
  • szczypta soli
  • mleko – niecały litr
  • bakalie po 100 g: figi, morele, migdały, orzechy włoskie, śliwki suszone, rodzynki nasączone w rumie (około miesiąca)
  • 50 g spirytusu

Zagrzać w mleku miód z masłem, dodać mak i parzyć około 10 minut ciągle mieszając. Konsystencja powinna być gęsta. Gdy będzie za rzadkie można dodać mielone orzechy włoskie.

W mleku około 0,5 l dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła i 4 cukry waniliowe – zagrzać. Następnie moczyć sucharki z obu stron. Odsączyć z mleka i układać warstwami w misce. Przekładamy masę makową z sucharkami.

Odstawić do lodówki, najlepiej robić dobę przed podaniem.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk