Malinowo – różane kruche ciasto kokosowe.
Składniki:
Ciasto:
2 jaja
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
6 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Masa:
200 gram malin (mrożonych lub świeżych) przetartych przez sito, aby nie było pestek
50 ml syropu różanego
2 łyżeczki żelatyny
szczypta kardamonu
Płatki migdałowe i różane do dekoracji
Wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i ciastem wykładamy blaszkę. Można użyć wałka lub „wylepić” cały spód, tak aby utworzyły się ranciki wokół. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, tak aby ciasto uzyskało złoty kolor. Ostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto nie jest już ciepłe wstawiamy do lodówki, aby stało się jeszcze chłodniejsze.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka wlewamy syrop, wrzucamy przetarte maliny, dodajemy kardamon i gotujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Garnuszek odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż masa lekko stężeje. Następnie na zimny spód ciasta wykładamy zimne, lekko stężałe nadzienie i posypujemy płatkami migdałów oraz róży. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Gotowe!