Malinowo – różane kruche ciasto kokosowe
- Anka Dziedzic
![](https://www.ankadziedzic.pl/wp-content/uploads//2019/05/malinowo-różane-ciasto-kokosowe.jpg)
Podziel się tym wpisem
Malinowo – różane kruche ciasto kokosowe.
Składniki:
Ciasto:
2 jaja
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
6 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Masa:
200 gram malin (mrożonych lub świeżych) przetartych przez sito, aby nie było pestek
50 ml syropu różanego
2 łyżeczki żelatyny
szczypta kardamonu
Płatki migdałowe i różane do dekoracji
Wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i ciastem wykładamy blaszkę. Można użyć wałka lub „wylepić” cały spód, tak aby utworzyły się ranciki wokół. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, tak aby ciasto uzyskało złoty kolor. Ostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto nie jest już ciepłe wstawiamy do lodówki, aby stało się jeszcze chłodniejsze.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka wlewamy syrop, wrzucamy przetarte maliny, dodajemy kardamon i gotujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Garnuszek odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż masa lekko stężeje. Następnie na zimny spód ciasta wykładamy zimne, lekko stężałe nadzienie i posypujemy płatkami migdałów oraz róży. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Gotowe!
Więcej wpisów
![](https://www.ankadziedzic.pl/wp-content/uploads//2024/01/mini-wyzwanie-szklanka-wody-1-450x286.jpg)
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
![](https://www.ankadziedzic.pl/wp-content/uploads//2023/10/ile-kawy-dziennie-mozna-pic-450x300.jpg)
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście