Ciasteczka owsiane są moją ulubioną słodką przekąską. Zazwyczaj zajadam je na 2 śniadanie do porannej kawki. Wersji ich może być tyle, ile masz inwencji twórczej. Tym razem propozycja z migdałami. 🙂
Przepis na ciasteczka owsiane:
- ¾ szklanki ubitych płatków migdałowych
- 1 szklanka płatków górskich
- ½ szklanki mąki (dowolnej)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125g oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu migdałowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- ¾ szklanki ulubionych bakalii
Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Olej kokosowy z syropami roztopić i po ostygnięciu wlać do reszty składników. Całość wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec w piekarniku przez 15 minut w 160 stopniach.
Smacznego 🙂
Jeśli macie jakieś swoje wersje ciasteczek podzielcie się przepisami w komentarzach. Będzie więcej ciekawych propozycji.