Dla wszystkich amatorów pasztetów wielkanocnych, którzy nie jedzą mięsa – idealne rozwiązanie: pasztet wegetarański. Mój sprawdzony przepis, dzięki któremu pasztet jest tak pyszny że można bez wstydu postawić go na świątecznym stole 🙂
A jeśli nie masz czasu sama piec – skorzystaj z pasztetów wegańskich od Vivio
Pasztet vege ze słonecznikiem
Składniki:
marchew,
pietruszka,
seler,
cebula,
czerwona fasolka – 1 puszka
jajka – 2 szt.
Kakao gorzkie – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
papryka ostra – ½ łyżeczki
kmin rzymski – mielony lub w ziarenkach, ale roztarty w moździerzu – 1 łyżeczka
mięta świeża, drobno posiekana – ok. 6 listków
pestki słonecznika (obrane) – pół szklanki
Przygotowanie:
Warzywa z rosołu odcedzamy i wkładamy do dużego garnka. Fasolkę z puszki odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Jajka rozbijamy i dodajemy do warzyw i fasolki,. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie blend ujemy na gładką, jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt wodnista możemy dodać kilka łyżek mąki gryczanej lub jaglanej. Kiedy masa jest gotowa i dość gęsta przekładamy do foremek na pasztet (takich podłużnych) i posypujemy pestkami słonecznika: obficie na wierzchu każdej wypełnionej foremki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut – aż pestki się nie zarumienią i test „suchego patyczka”* nie wyjdzie pozytywnie.
* Test „suchego patyczka” to sposób na sprawdzenie, czy środek się upiekł. Nakłuwamy dość głęboko pasztet (lub ciasto) patyczkiem do szaszłyków. Po wyjęciu patyczek nie powinien być wilgotny ani mieć śladów masy pasztetowej czy ciasta.