Piernik Żydowski

Podziel się tym wpisem

Piernik żydowski wywodzi się z okresu międzywojennego, kiedy społeczność żydowska była liczna na ziemiach polskich. Ciasto było symbolem nadziei na dostatni rok… Do tej pory jest wypiekany w niektórych rejonach kraju, stanowi rodzaj spuścizny kulturowej pozostawionej Polakom (jakże smacznej!). Jadany był na weselach, z okazji narodzin dziecka, nawet na Nowy Rok – w myśl powiedzenia, że jaki pierwszy dzień, taki cały przyszły rok ????. Słodki, bardzo aromatyczny piernik, bogaty w orzechy, często z dodatkiem skórki pomarańczowej. Z dodatkiem kawy, która nadaje mu ciemniejszego koloru i aromatu. Po upieczeniu lepki od miodu, sprężysty i bardzo wilgotny (na zdjęciu tego nie widać, ale musicie mi uwierzyć na słowo ????. Jest bardzo smaczny, nie potrzebuje większych dekoracji, choć można pokusić się o polewę czekoladową. Polecam!

Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

4 jajka

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

4 łyżki oleju

2 szklanki płynnego miodu

pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy

2 łyżki rumu lub brandy

1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka (w całości) ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel – mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki* wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

* Piekłam w 3 mniejszych jednorazowych keksówkach o wymiarach górnych 10 x 20 cm, głebokości 6 cm.

Można upiec już tydzień przed świętami. Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość. Można mrozić.

Smacznego 🙂

Źródło przepisu – Piernikarnia Toruńska

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk