Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej

Podziel się tym wpisem

Dzisiejsza propozycja obiadowa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pożywna, sycąca i odżywcza, a przy tym prosta w wykonaniu. Zawiera w jednym daniu białko, tłuszcze i węglowodany. Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało 🙂

Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej z surówką z cykorii posypaną orzechami

Składniki:

  • Filet z piersi z kurczaka – 130g
  • Łyżeczka syropu klonowego – 5g
  • 4 ziarna pieprzu – 4g
  • szczypta soli himalajskiej
  • 4,5 × łyżki komosy ryżowej (quinoa) – 60g
  • 2 i 1/2 cykorii ok 200g
  • łyżka orzechów włoskich 15g
  • łyżka oliwy z oliwek 10g
  • łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce do krojenia rozgniatamy sól i pieprz. Mięso nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, syropem klonowym i obtaczamy w przyprawach.
  2. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut w zależności od grubości filetu.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wsypujemy komosę. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Cykorię płuczemy pod wodą, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
  5. Orzechy obieramy z łupinki, kroimy i posypujemy nimi cykorię.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk