Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej

Podziel się tym wpisem

Dzisiejsza propozycja obiadowa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pożywna, sycąca i odżywcza, a przy tym prosta w wykonaniu. Zawiera w jednym daniu białko, tłuszcze i węglowodany. Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało 🙂

Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej z surówką z cykorii posypaną orzechami

Składniki:

  • Filet z piersi z kurczaka – 130g
  • Łyżeczka syropu klonowego – 5g
  • 4 ziarna pieprzu – 4g
  • szczypta soli himalajskiej
  • 4,5 × łyżki komosy ryżowej (quinoa) – 60g
  • 2 i 1/2 cykorii ok 200g
  • łyżka orzechów włoskich 15g
  • łyżka oliwy z oliwek 10g
  • łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce do krojenia rozgniatamy sól i pieprz. Mięso nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, syropem klonowym i obtaczamy w przyprawach.
  2. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut w zależności od grubości filetu.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wsypujemy komosę. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Cykorię płuczemy pod wodą, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
  5. Orzechy obieramy z łupinki, kroimy i posypujemy nimi cykorię.

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk