Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej

Dzisiejsza propozycja obiadowa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pożywna, sycąca i odżywcza, a przy tym prosta w wykonaniu. Zawiera w jednym daniu białko, tłuszcze i węglowodany. Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało 🙂

Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej z surówką z cykorii posypaną orzechami

Składniki:

  • Filet z piersi z kurczaka – 130g
  • Łyżeczka syropu klonowego – 5g
  • 4 ziarna pieprzu – 4g
  • szczypta soli himalajskiej
  • 4,5 × łyżki komosy ryżowej (quinoa) – 60g
  • 2 i 1/2 cykorii ok 200g
  • łyżka orzechów włoskich 15g
  • łyżka oliwy z oliwek 10g
  • łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce do krojenia rozgniatamy sól i pieprz. Mięso nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, syropem klonowym i obtaczamy w przyprawach.
  2. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut w zależności od grubości filetu.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wsypujemy komosę. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Cykorię płuczemy pod wodą, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
  5. Orzechy obieramy z łupinki, kroimy i posypujemy nimi cykorię.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo