Dzisiejsza propozycja obiadowa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pożywna, sycąca i odżywcza, a przy tym prosta w wykonaniu. Zawiera w jednym daniu białko, tłuszcze i węglowodany. Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało 🙂
Pierś grillowana z syropem klonowym na komosie ryżowej z surówką z cykorii posypaną orzechami
Składniki:
- Filet z piersi z kurczaka – 130g
- Łyżeczka syropu klonowego – 5g
- 4 ziarna pieprzu – 4g
- szczypta soli himalajskiej
- 4,5 × łyżki komosy ryżowej (quinoa) – 60g
- 2 i 1/2 cykorii ok 200g
- łyżka orzechów włoskich 15g
- łyżka oliwy z oliwek 10g
- łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
- Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce do krojenia rozgniatamy sól i pieprz. Mięso nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, syropem klonowym i obtaczamy w przyprawach.
- Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut w zależności od grubości filetu.
- W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wsypujemy komosę. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Cykorię płuczemy pod wodą, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
- Orzechy obieramy z łupinki, kroimy i posypujemy nimi cykorię.