Polenta z pieczarkami i szpinakiem

Wywodzi się z Włoch, dawniej uznawana za potrawę biedaków, bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca i smaczna, a w dodatku można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Może być traktowana jako dodatek do potrawy lub samodzielne danie z dodatkiem serów, warzyw czy grzybów (bakłażan, cukinia, pieczarki, szpinak z fetą lub gorgonzolą).

Składniki:

1 szkl. wody
1/4 szkl. kaszy kukurydzianej
1 szklanka szpinaku baby
ok. 50 g pieczarek
sól i pieprz do smaku, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu

Przygotowanie:

  1. W garnuszku wymieszaj wodę z kaszą i przyprawy, zagotuj do momentu zgęstnienia.
  2. W osobnym garnku umieść szpinak i pokrojone pieczarki, dopraw do smaku wg uznania i duś, aż warzywa zmiękną.
  3. Ugotowaną polentę wyłóż na talerz, a na wierzchu ułóż pieczarki ze szpinakiem, posyp parmezanem.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło