Już przed planowaną ciążą należy się do niej przygotować́, wprowadzając odpowiednie zmiany w sposobie żywienia i trybie życia. Tylko taki sposób możesz uniknąć wystąpienia niedoborów składników odżywczych. Dla rozwijającego płody najważniejszymi składnikami są: kwas foliowy, żelazo, jod, cynk i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Niedobór kwasu foliowego powoduje zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego i liczne komplikacje w przebiegu ciąży. Każda przyszła matka i kobieta będąca w ciąży powinna skontaktować się ze swoim lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki kwasu foliowego.
Zawartość́ kwasu foliowego w wybranych produktach spożywczych (mg/100 g produktu)
# otręby pszenne (258)
# wątróbka (219-364)
# szpinak (155)
# bób (130)
# kalafior (120)
# brokuły (90)
# brukselka (88-170)
# groch (87)
# szparagi (75-175)
# jajko (70)
# chleb pszenny pełnoziarnisty (39)
# papryka (37)
# sałata (33)
# banany (28 – 36)
# pomarańcze (24)
Z powodu dużego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, przy zwiększonym tylko o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, mogą, u kobiety w ciąży wystąpić niedobory niektórych składników odżywczych takich jak: żelaza, wapnia, cynku, jodu oraz witaminy E, C i beta-karotenu.
Warto dodać, że podczas ciąży groźne mogą być nie tylko niedobory różnych składników, ale również nadmiary, zwłaszcza witaminy A i D. Powstają one najczęściej na skutek nadmiernej suplementacji diety preparatami witaminowymi.
Pamiętaj będąc w ciąży nie możesz stosować żadnych drastycznych lub jednostronnych diet, które prowadzą do niedoborów składników odżywczych.
BMI= masa ciała przed ciążą (kg) : wzrost (m)2
BMI przed ciążą |
Przyrost masy ciała w ciąży w kg |
niedowaga (ponieżej 18,5) |
12,5 – 18 |
prawidłowa masa ciała 18,5 – 24,9 |
11,5 – 16 |
nadwaga 25 – 29,9 |
7 -11,5 |
otyłość (powyżej 30) |
5 – 9 |