Pasty te, znakomicie sprawdzają się na chlebie ale i także jako wkład do Tortilli 🙂
-
Pasta z łososiem wędzonym i koprem
- pęczek kopru
- 150 g łososia wędzonego
- serek śmietankowy lub 150 g fety (do wyboru, proponuje spróbować każdą wersję
Sposób przygotowania:
Przełóż serek do miseczki, jeżeli używasz fety do rozgnieść ją widelcem i dodaj 2 łyżki oleju z oliwek. dodaj posiekany pęczek kopru świeżego, plus pokrojony łosoś (bardzo drobno) – dopraw tylko popierzem
2. Pasta z fasoli:
- puszka fasoli
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- 4 pomidory suszone
- łyżka ziaren dyni
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- jeżeli będzie smak zbyt intensywny, możesz dodać 3 łyżki serka wiejskiego – pyszny 🙂
Sposób przygotowania:
Puszkę fasoli odcedzić, drobno posiekać pomidora, przez praskę przecisnąć czosnek, posiekane ziarna dyni. Całość zblendować, dodać na koniec oliwę i pieprz. Jeżeli chcesz dodać serek wiejski, to oczywiście wtedy, gdy blendujesz całość.
3. Pasta z oliwek czarnych
- opakowanie fety półtłustej
- połowa słoika małego czarnych oliwek
Całość zblendować 🙂