Przepis na świąteczne pierniczki

PIERNICZKI ŚWITECZNA anka dizedzic

Podziel się tym wpisem

Wkraczamy w czas pełen magii, ciepła, miłości i wspaniałych zapachów! – Święta Bożego Narodzenia!

Może jeszcze nie być choinki, prezenty mogą być nie spakowane ale pierniczki muszą być! Ich zapach tak wyjątkowo przywołuje na myśl ciepłe rodzinne Święta, że nie jestem w stanie niczym go zastąpić 🙂
Też tak macie?

Poniżej mam dla was sprawdzony, rodzinny przepis na odrobinę magii!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  • W garnku rozpuszczamy dwie łyżki cukru. Dolewamy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy miód, pozostały cukier, przyprawy do piernika, kakao, kawę oraz cynamon. Wszystko rozpuszczamy dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy masło i odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
  • Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę (1kg), dodajemy trzy jaja i sodę. Mieszamy i dodajemy przestygniętą masę. Ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie, a mąki dodajemy w międzyczasie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Wstawiamy na 1,5 godziny do lodówki. Jeśli mamy czas, ciasto może przeleżeć w lodówce całą noc 😉
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować jajkiem, aby się ładnie błyszczały. Można też wcześniej ozdobić je rodzynkami, orzechami i migdałami. Piec w 180 stopniach ok 10 minut.

Smacznego!

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk