Przepisy na Święta Bożego Narodzenia.

Wiele przepisów na Święta Bożego Narodzenia znamy od dziecka, uczą ich nas nasze Mamy, Babcie… Ale czasem warto sprawdzić inne przepisy, być może odrobinę różne od tych które znacie. W tym miejscu zebrałam wszystkie przepisy świąteczne, aby łatwo było po nie sięgnąć. Wszystkie sprawdzone i smaczne!

Piernik Bożonarodzeniowy

Składniki:

  • 200 g daktyli suszonych
  • 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 220 g miodu
  • 30 g masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do przełożenia:
  • 5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Polewa:

  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie :

Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok. 30 minut, odcedzamy i miksujemy na gładko.

W garnku łączymy mleko i miód. Całość lekko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia miodu, dodajemy  zmiksowane daktyle, masło, powidła lub dżem i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy jajka i znowu mieszamy.

Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do masy w garnku i mieszamy do połączenia składników.

Gotową masę przekładamy do foremki o wymiarach min. 11×26 cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy ciasto na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi lub dżemem i składamy z powrotem w całość.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło lub olej kokosowy i miód, następnie dodajemy kakao i wodę lub mleko, mieszamy dokładnie.

Przestudzony i przełożony powidłami piernik polewamy naszą lekko przestudzoną czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.

Uwagi:

jeśli Twój blender jest dość mocny, można pominąć moczenie daktyli.

jeśli masz niedużą foremkę i Twój piernik wyrośnie dość wysoki to możesz go przeciąć na trzy równe części i wszystkie warstwy przełożyć powidłami lub dżemem.

Przyprawa do piernika.

Składniki:

  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
  • 0,5  łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić na drobno. Przechowywać w suchym i czystym pojemniku.

PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE

Składniki:
40 g masła
100 g płynnego miodu
50-90 g drobno zmielonych daktyli
280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Masło i miód podgrzewamy w garnku na malutkim ogniu przez około 2 minuty, do rozpuszczenia się składników. Dodajemy daktyle (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcemy pierniczki), mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać jeszcze trochę mąki.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość max 0,5 cm. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

 

 

 

 

USZKA do barszczu.

Składniki na ciasto:
230 ml gorącej wody
420 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub oliwy

Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
250 g grzybów zamrożonych
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz
Przygotowanie :
Ciasto: Do miski wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę, dodaj sól, mąkę oraz olej i zagnieć gładkie i sprężyste ciasto. Odstaw na chwilę i przykryj folią spożywczą, żeby nie obeschło. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz: Po rozmrożeniu grzybów wylej z nich nagromadzoną wodę i pokrój je na małe kawałki. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości wody (gotuj przez około 40 minut, uważaj, żeby kapusta się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewaj jeszcze trochę wody w trakcie gotowania). Ugotowaną odciśnij z płynu na sitku, poczekaj aż przestygnie i posiekaj drobno.
Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj grzyby i podsmażaj przez około 10 minut, aż odparuje większość wody, pozostaw do ostudzenia. Chłodną cebulę i grzyby zmiksuj i połącz z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrawaj kółka np. kieliszkiem do wina czy szklanką o cienkich brzegach. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta, zlepiaj jak pierogi i łącz ze sobą rogi. Gotuj porcjami we wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.
Z podanych składników wychodzi około 70-80 uszek.

BARSZCZ WIGILIJNY

Składniki:
5 buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 l wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu
4 ziela angielskie
1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
W garnku na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, zalej wodą, dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki oraz pozostałe warzywa i przyprawy poza majerankiem, gotuj około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij ugotowane warzywa i dodaj majeranek. Podawaj z uszkami lub fasolą.

BEZGLUTENOWE PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE:
Składniki:
40 g masła lub oleju kokosowego
100 g miodu
50 g drobno zmielonych daktyli
280 g płatków owsianych bezglutenowych
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150o C.
Płatki owsiane bezglutenowe mielimy na mąkę.
Masło i miód podgrzewamy w garnku na malutkim ogniu przez 2-3 minuty, do rozpuszczenia się składników. Dodajemy daktyle, mąkę, jedno jajko, sodę, przyprawę do piernika i mieszamy dokładnie, wyrabiając ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość max 0,5 cm. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Z tej porcji wychodzi około 40-50 pysznych pierniczków

Karp świąteczny

Składniki:

  • -Około 1-1,5 kg karpia (dzwonki)
  • -sok z 1 cytryny
  • -1 łyżeczka soli
  • -1 łyżeczka pieprzu
  • -1/2 szklanki mąki
  • -1/2 szklanki bułki tartej
  • -2 jajka
  • -1, 5 łyżeczki tymianku
  • -olej do smażenia

Przygotowanie :

Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim kawałki ryby, posypujemy solą, pie

przem z każdej strony i wstawiamy na około godzinę do lodówki. W głębokim talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą. Każdy kawałek zamaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w mieszance mąki z bułką tartą. Rybę podsmażamy przez kilka minut z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.  Usmażone karpie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Uwagi:aby nie było posmaku mułu w rybie, należy wybierać ryby z czystych, nie przepełnionych łowisk.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW:Składniki:

  • 60g suszonych śliwek
  • 90g suszonych moreli
  • 30g rodzynek
  • 1 suszona gruszka
  • 1 suszone jabłko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 5 sztuk goździków
  • 4-5 łyżek miodu/syropu klonowego
  • 3 litry wody

Przygotowanie:
Wszystkie suszone owoce włożyć do garnka i dodać przyprawy. Uzupełnić wodą i gotować na małym ogniu przez około 45-60 minut. Po tym czasie kompot dosłodzić i wymieszać. Jeśli używasz miodu to dodaj go dopiero gdy kompot ostygnie. Podawać na ciepło lub zimno.

KUTIA

Składniki:

  • 180 g pęczaku
  • 150 g maku
  • 200 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa, morele, daktyle, śliwki)
  • 1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mak wkładamy do garnka,  zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia po czym dokładnie mielimy. Pęczak opłukać chłodną wodą, zalać dwoma szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, odlać ewentualny nadmiar wody, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mak łączymy  z ugotowanym pęczakiem i dodajemy posiekane grubo bakalie oraz miód.

DELIKATNY MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY

Składniki:

  • 1,5 szklanki maku
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 50 g ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Mak wsypać do garnka, dodać 2 szklanki wrzącej wody i gotować przez około 15-25 minut, aż cały płyn się wchłonie, w razie potrzeby poczekać aż woda odparuje.

Ostygnięty mak dokładnie zmielić np. w maszynce do mięsa, a następnie dodać płynny olej kokosowy, zblendowane banany, wiórki kokosowe, zmielone migdały, kakao i rodzynki. Na tym etapie masę można skosztować i ewentualnie dosłodzić (np. syropem klonowym, miodem lub erytrolem). Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C i piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Zostawić do ostudzenia.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady i łyżeczkę oleju kokosowego, opcjonalnie można dosłodzić łyżeczką miodu. Poczekać, aż lekko ostygnie i polać makowca. Przyozdobić łyżką lub dwoma płatków migdałowych lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest