Wiele przepisów na Święta Bożego Narodzenia znamy od dziecka, uczą ich nas nasze Mamy, Babcie… Ale czasem warto sprawdzić inne przepisy, być może odrobinę różne od tych które znacie. W tym miejscu zebrałam wszystkie przepisy świąteczne, aby łatwo było po nie sięgnąć. Wszystkie sprawdzone i smaczne!
Piernik Bożonarodzeniowy
Składniki:
- 200 g daktyli suszonych
- 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
- 220 g miodu
- 30 g masła
- 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do przełożenia:
- 5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Polewa:
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu lub syropu klonowego
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie :
Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok. 30 minut, odcedzamy i miksujemy na gładko.
W garnku łączymy mleko i miód. Całość lekko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia miodu, dodajemy zmiksowane daktyle, masło, powidła lub dżem i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy jajka i znowu mieszamy.
Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do masy w garnku i mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę przekładamy do foremki o wymiarach min. 11×26 cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy ciasto na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi lub dżemem i składamy z powrotem w całość.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło lub olej kokosowy i miód, następnie dodajemy kakao i wodę lub mleko, mieszamy dokładnie.
Przestudzony i przełożony powidłami piernik polewamy naszą lekko przestudzoną czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Uwagi:
jeśli Twój blender jest dość mocny, można pominąć moczenie daktyli.
jeśli masz niedużą foremkę i Twój piernik wyrośnie dość wysoki to możesz go przeciąć na trzy równe części i wszystkie warstwy przełożyć powidłami lub dżemem.
Przyprawa do piernika.
Składniki:
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić na drobno. Przechowywać w suchym i czystym pojemniku.
PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE
Składniki:
40 g masła
100 g płynnego miodu
50-90 g drobno zmielonych daktyli
280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Masło i miód podgrzewamy w garnku na malutkim ogniu przez około 2 minuty, do rozpuszczenia się składników. Dodajemy daktyle (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcemy pierniczki), mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać jeszcze trochę mąki.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość max 0,5 cm. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
USZKA do barszczu.
Składniki na ciasto:
230 ml gorącej wody
420 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub oliwy
Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
250 g grzybów zamrożonych
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz
Przygotowanie :
Ciasto: Do miski wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę, dodaj sól, mąkę oraz olej i zagnieć gładkie i sprężyste ciasto. Odstaw na chwilę i przykryj folią spożywczą, żeby nie obeschło. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz: Po rozmrożeniu grzybów wylej z nich nagromadzoną wodę i pokrój je na małe kawałki. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości wody (gotuj przez około 40 minut, uważaj, żeby kapusta się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewaj jeszcze trochę wody w trakcie gotowania). Ugotowaną odciśnij z płynu na sitku, poczekaj aż przestygnie i posiekaj drobno.
Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj grzyby i podsmażaj przez około 10 minut, aż odparuje większość wody, pozostaw do ostudzenia. Chłodną cebulę i grzyby zmiksuj i połącz z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrawaj kółka np. kieliszkiem do wina czy szklanką o cienkich brzegach. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta, zlepiaj jak pierogi i łącz ze sobą rogi. Gotuj porcjami we wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.
Z podanych składników wychodzi około 70-80 uszek.
BARSZCZ WIGILIJNY
Składniki:
5 buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 l wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu
4 ziela angielskie
1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, zalej wodą, dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki oraz pozostałe warzywa i przyprawy poza majerankiem, gotuj około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij ugotowane warzywa i dodaj majeranek. Podawaj z uszkami lub fasolą.

Karp świąteczny
Składniki:
- -Około 1-1,5 kg karpia (dzwonki)
- -sok z 1 cytryny
- -1 łyżeczka soli
- -1 łyżeczka pieprzu
- -1/2 szklanki mąki
- -1/2 szklanki bułki tartej
- -2 jajka
- -1, 5 łyżeczki tymianku
- -olej do smażenia
Przygotowanie :
Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim kawałki ryby, posypujemy solą, pie
przem z każdej strony i wstawiamy na około godzinę do lodówki. W głębokim talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą. Każdy kawałek zamaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w mieszance mąki z bułką tartą. Rybę podsmażamy przez kilka minut z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru. Usmażone karpie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Uwagi:aby nie było posmaku mułu w rybie, należy wybierać ryby z czystych, nie przepełnionych łowisk.
KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW:Składniki:
- 60g suszonych śliwek
- 90g suszonych moreli
- 30g rodzynek
- 1 suszona gruszka
- 1 suszone jabłko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- 5 sztuk goździków
- 4-5 łyżek miodu/syropu klonowego
- 3 litry wody
Przygotowanie:
Wszystkie suszone owoce włożyć do garnka i dodać przyprawy. Uzupełnić wodą i gotować na małym ogniu przez około 45-60 minut. Po tym czasie kompot dosłodzić i wymieszać. Jeśli używasz miodu to dodaj go dopiero gdy kompot ostygnie. Podawać na ciepło lub zimno.
KUTIA
Składniki:
- 180 g pęczaku
- 150 g maku
- 200 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa, morele, daktyle, śliwki)
- 1,5 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mak wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia po czym dokładnie mielimy. Pęczak opłukać chłodną wodą, zalać dwoma szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, odlać ewentualny nadmiar wody, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mak łączymy z ugotowanym pęczakiem i dodajemy posiekane grubo bakalie oraz miód.
DELIKATNY MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY
Składniki:
- 1,5 szklanki maku
- 50 g oleju kokosowego
- 2 banany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1/2 szklanki rodzynek
- 50 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Mak wsypać do garnka, dodać 2 szklanki wrzącej wody i gotować przez około 15-25 minut, aż cały płyn się wchłonie, w razie potrzeby poczekać aż woda odparuje.
Ostygnięty mak dokładnie zmielić np. w maszynce do mięsa, a następnie dodać płynny olej kokosowy, zblendowane banany, wiórki kokosowe, zmielone migdały, kakao i rodzynki. Na tym etapie masę można skosztować i ewentualnie dosłodzić (np. syropem klonowym, miodem lub erytrolem). Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C i piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Zostawić do ostudzenia.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady i łyżeczkę oleju kokosowego, opcjonalnie można dosłodzić łyżeczką miodu. Poczekać, aż lekko ostygnie i polać makowca. Przyozdobić łyżką lub dwoma płatków migdałowych lub posiekanymi orzechami włoskimi.