Sałatka z pieczonymi warzywami, fasolą i fetą

Podziel się tym wpisem

 

Ta sałatka jest po prostu idealna jako lunch box – po zjedzeniu jej będziesz syta, ale nie ociężała. A smakuje wprost fantastycznie! Duża w tym zasługa oleju z czarnuszki, który po prostu uwielbiam!

Składniki:

1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli – ok. 300 gram po odsączeniu

10 czarnych oliwek

5 pomidorków koktajlowych

1 średniej wielkości cukinia

1 duża papryka

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

150 g sera typu feta (może być też bundz lub mozarella)

1-2 łyżki soku z cytryny

pół szklanki mixu: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane

kilka listków świeżej bazylii

ok. 2 łyżki oleju z czarnuszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pomidorki, cukinię, paprykę umyj. Pomidorki połóż na blachę w całości. Paprykę i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w ósemki. Wszystko delikatnie skrop olejem i posól. Piecz około 20 – 25 minut.

W międzyczasie na suchej patelni na niewielkim ogniu upraż mix pestek. Fasolkę odcedź i przepłucz, zostaw na sitku do odsączenia. Oliwki przekrój na pół. Ser pokrój w dość sporą kostkę.

Kiedy warzywa będą już upieczone zostaw je do wystygnięcia. Następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, doprawiając sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Na górę połóż listki bazylii i posyp pestkami.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk