Sałatka z rukoli z jabłkiem i orzechami

Jeżeli do tej pory niechętnie używaliście w kuchni rukolę, to pora to zmienić 🙂

Jej delikatny orzechowy aromat idealnie współgra z dodatkiem chrupiących orzechów.

 

Składniki:

  • duża garść rukoli lub mieszanki sałat rukola, szpinak, sałata
  • jabłko
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1-2 figi
  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. W misce ułożyć rukolę.
  2. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na rukoli.
  3. Posypać posiekanymi orzechami, pestkami dyni, rodzynkami i pokrojonymi figami.
  4. Wymieszać składniki na sos i polać po całości.
  5. Gotowe 🙂

 

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo