Jeżeli do tej pory niechętnie używaliście w kuchni rukolę, to pora to zmienić 🙂
Jej delikatny orzechowy aromat idealnie współgra z dodatkiem chrupiących orzechów.
Składniki:
- duża garść rukoli lub mieszanki sałat rukola, szpinak, sałata
- jabłko
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek dyni
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1-2 figi
- sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- W misce ułożyć rukolę.
- Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na rukoli.
- Posypać posiekanymi orzechami, pestkami dyni, rodzynkami i pokrojonymi figami.
- Wymieszać składniki na sos i polać po całości.
- Gotowe 🙂