Sałatka z rukoli z jabłkiem i orzechami

Podziel się tym wpisem

Jeżeli do tej pory niechętnie używaliście w kuchni rukolę, to pora to zmienić 🙂

Jej delikatny orzechowy aromat idealnie współgra z dodatkiem chrupiących orzechów.

 

Składniki:

  • duża garść rukoli lub mieszanki sałat rukola, szpinak, sałata
  • jabłko
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1-2 figi
  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. W misce ułożyć rukolę.
  2. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na rukoli.
  3. Posypać posiekanymi orzechami, pestkami dyni, rodzynkami i pokrojonymi figami.
  4. Wymieszać składniki na sos i polać po całości.
  5. Gotowe 🙂

 

Więcej wpisów