Dzisiaj przepisik na pyszny korzenny sernik cynamonowy. Rozgrzeje Cię od środka w takie chłodne zimowe dni jakie nas teraz czekają. Szybki w wykonaniu i efektowny, a przy tym po prostu obłędny w smaku, oczywiście chyba nie muszę dodawać, że fit 😉
Cynamonowy sernik
Składniki na masę serową:
• 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
• 250 g serka homogenizowanego waniliowego
• pół szklanki ksylitolu
• 300 ml śmietany 18% (koniecznie z lodówki)j
• 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki)
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- Do dekoracji: gwiazdki anyżu, laski cynamonu, płatki migdałów, orzechy pecan
(lub inne), 2 łyżki kakao (gorzkiego)
Przygotowanie:
Dla mnie prawdziwy sernik musi być z prawdziwego twarogu, a nie z tzw. wiaderka, dlatego mimo dodatkowej roboty wybieram twaróg.
- Biały ser mielę tak, aby nie było grud. Następnie do wielkiej miski wkładam twaróg, serek homogenizowany, śmietanę, cukier trzcinowy, cynamon i wanilię. Miksuję wszystko (końcówki miksera do ubijania białek) aż masa jest gładka i gęsta.
- Żelatynę w proszku zalewam 50 ml zimnej wody, odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Potem stawiam na gaz i podgrzewam ciągle mieszając. To trochę trwa,
ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż się dokładnie, do samego końca rozpuści. Trzeba uważać, aby woda się nie zagotowała (wtedy sernik się nie zżeluje). Zdejmuję z kuchenki i chwilę studzę. - Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaję po łyżce masy serowej i dokładnie rozprowadzam mikserem na najniższych obrotach, aż wszystko razem będzie połączoną i jednolitą masą.
- Do tortownicy wlewam masę i wkładam na noc do lodówki. Tortownica musi być szczelna – jeśli nie jest, wykładam ją folią spożywczą, żeby masa nie przeciekała.
Dekoruję wg własnej fantazji.
Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszedł! 🙂