Sernik z ciasteczkowym spodem

Podziel się tym wpisem

Mam tu dzisiaj dla Was aksamitny serniczek. Możecie go polać dowolnymi zmiksowanymi owocami, ale idealnie będą pasować maliny oraz listek mięty do dekoracji 🙂

Może nie jest on super fit, ale za to prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😉

Sernik:

CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 2 paczki herbatników maślanych (zmiksować na proszek)
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić na patelni, wsypać herbatniki. Mieszać przez około 3 minuty.

 

SEROWA MASA:

  • 1,2 kg sera białego (zmielonego)
  • 7 jajek
  • 10 dkg mąki
  • 30 dkg ksylitolu cukru pudru
  • 1/2l śmietany słodkiej 30% (odlej pół szklanki i zostaw do polewy)

Przygotowanie:

  1. Jajka w całości ubij z cukrem. Do sera dodawaj stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaj. Na koniec ubij śmietanę i dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasteczka. Wlej masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz do 180 C i piecz przez 50 minut.

POLEWA:
1/2 szklanki śmietany ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Polej sernik polewą na 10 minut przed wyjęciem.

Dodatkowo: zmiksowane ulubione owoce (truskawki, maliny, wiśnie itp).

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk