Sernik z ciasteczkowym spodem

Mam tu dzisiaj dla Was aksamitny serniczek. Możecie go polać dowolnymi zmiksowanymi owocami, ale idealnie będą pasować maliny oraz listek mięty do dekoracji 🙂

Może nie jest on super fit, ale za to prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😉

Sernik:

CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 2 paczki herbatników maślanych (zmiksować na proszek)
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić na patelni, wsypać herbatniki. Mieszać przez około 3 minuty.

 

SEROWA MASA:

  • 1,2 kg sera białego (zmielonego)
  • 7 jajek
  • 10 dkg mąki
  • 30 dkg ksylitolu cukru pudru
  • 1/2l śmietany słodkiej 30% (odlej pół szklanki i zostaw do polewy)

Przygotowanie:

  1. Jajka w całości ubij z cukrem. Do sera dodawaj stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaj. Na koniec ubij śmietanę i dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasteczka. Wlej masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz do 180 C i piecz przez 50 minut.

POLEWA:
1/2 szklanki śmietany ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Polej sernik polewą na 10 minut przed wyjęciem.

Dodatkowo: zmiksowane ulubione owoce (truskawki, maliny, wiśnie itp).

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo