Sernik z ciasteczkowym spodem

Podziel się tym wpisem

Mam tu dzisiaj dla Was aksamitny serniczek. Możecie go polać dowolnymi zmiksowanymi owocami, ale idealnie będą pasować maliny oraz listek mięty do dekoracji 🙂

Może nie jest on super fit, ale za to prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😉

Sernik:

CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 2 paczki herbatników maślanych (zmiksować na proszek)
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić na patelni, wsypać herbatniki. Mieszać przez około 3 minuty.

 

SEROWA MASA:

  • 1,2 kg sera białego (zmielonego)
  • 7 jajek
  • 10 dkg mąki
  • 30 dkg ksylitolu cukru pudru
  • 1/2l śmietany słodkiej 30% (odlej pół szklanki i zostaw do polewy)

Przygotowanie:

  1. Jajka w całości ubij z cukrem. Do sera dodawaj stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaj. Na koniec ubij śmietanę i dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasteczka. Wlej masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz do 180 C i piecz przez 50 minut.

POLEWA:
1/2 szklanki śmietany ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Polej sernik polewą na 10 minut przed wyjęciem.

Dodatkowo: zmiksowane ulubione owoce (truskawki, maliny, wiśnie itp).

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Używamy ciasteczek, dzięki którym nasza strona jest dla Ciebie bardziej przyjazna i działa niezawodnie. Pozwalają one również dopasować treści i reklamy do Twoich zainteresowań.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk