Mam tu dzisiaj dla Was aksamitny serniczek. Możecie go polać dowolnymi zmiksowanymi owocami, ale idealnie będą pasować maliny oraz listek mięty do dekoracji 🙂
Może nie jest on super fit, ale za to prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😉
Sernik:
CIASTECZKOWY SPÓD:
- 2 paczki herbatników maślanych (zmiksować na proszek)
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
- Masło roztopić na patelni, wsypać herbatniki. Mieszać przez około 3 minuty.
SEROWA MASA:
- 1,2 kg sera białego (zmielonego)
- 7 jajek
- 10 dkg mąki
- 30 dkg ksylitolu cukru pudru
- 1/2l śmietany słodkiej 30% (odlej pół szklanki i zostaw do polewy)
Przygotowanie:
- Jajka w całości ubij z cukrem. Do sera dodawaj stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaj. Na koniec ubij śmietanę i dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasteczka. Wlej masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz do 180 C i piecz przez 50 minut.
POLEWA:
1/2 szklanki śmietany ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Polej sernik polewą na 10 minut przed wyjęciem.
Dodatkowo: zmiksowane ulubione owoce (truskawki, maliny, wiśnie itp).