ŚWIĄTECZNE PRZEPISY – KUTIA I ZUPA RYBNA
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Święta są już za pasem! Dla wielu z nas – choć zupełnie tak to nie powinno wyglądać! – zaczyna się stres związany z przygotowaniami domu, dań, prezentów! A pamiętaj, że:
Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję
Gordon Ramsey
Weź głęboki oddech, włącz świąteczną playlistę i łap poniższe świąteczne przepisy!
Kutia:
Składniki:
- 150 gramów maku;
- 130 gramów suszonych owoców (najlepiej sprawdzą się morele, figi, śliwki, daktyle oraz rodzynki)
- 100 gramów kaszy pęczak (lub jaglanej dla wersji bezglutenowej)
- 100 gramów różnych orzechów (będą pasować włoskie, migdały, pekan)
- Ok 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego/ z agawy
- 1 laska wanilii lub aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Suszone owoce zalej wodą o odstaw do namoczenia.
- Mak zalej gorącą wodą i gotuj przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przecedź i poczekaj, aż ostygnie, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia 2-3 razy lub zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym.
- Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą 2 cm ponad jej poziom i gotuj przed 15-20 min., gdy napęcznieje, odstaw do lekkiego ostygnięcia (w razie potrzeby dodaj w trakcie gotowania odrobinę więcej wody).
- Suszone, namoczone owoce odsącz i odgnieć z nadmiaru wody, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Posiekaj orzechy.
- Połącz zmielony mak z ugotowaną kaszą i dodaj pokrojone suszone owoce, orzechy, miód, ziarenka wanilii lub aromat i dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki.
Taka kutia będzie świetnie smakować lekko ciepła, zaraz po wymieszaniu składników, ale też na następny dzień, wyjęta prosto z lodówki.
Zupa rybna
Składniki:
- Ok. 20 obranych krewetek (opcjonalnie)
- 450 g filetów rybnych (dorsz, miruna itp.)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 300-400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek drobnego makaronu
- Przyprawy: 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, łyżka sosu rybnego (opcjonalnie), łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki umyj i oczyść z ewentualnych pancerzy/ogonków, natnij nożem w najgrubszej części i oprósz solą.
- Filety rybne opłukaj, usuń dokładnie ości i pokrój w kostkę.
- W garnku na zupę podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek i poczekaj aż się zeszkli.
- Do cebuli dodaj chilli i paprykę słodką, a po chwili pomidory. Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj: bazylię, bulion, sos rybny i sok z cytryny, gdy znów się zagotuje dodaj krewetki, rybę i makaron.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, delikatnie wymieszaj.
- Zupę podawaj samą lub z grzankami/podpieczonym pieczywem.
Smacznych i Wesołych Świąt!
Anka.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście