ŚWIĄTECZNE PRZEPISY – KUTIA I ZUPA RYBNA

ŚWIATECZNE PRZEPISY

Podziel się tym wpisem

Święta są już za pasem! Dla wielu z nas – choć zupełnie tak to nie powinno wyglądać! – zaczyna się stres związany z przygotowaniami domu, dań, prezentów! A pamiętaj, że:

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję

Gordon Ramsey

Weź głęboki oddech, włącz świąteczną playlistę i łap poniższe świąteczne przepisy!

Kutia

Kutia:

Składniki:

  • 150 gramów maku;
  • 130 gramów suszonych owoców (najlepiej sprawdzą się morele, figi, śliwki, daktyle oraz rodzynki)
  • 100 gramów kaszy pęczak (lub jaglanej dla wersji bezglutenowej)
  • 100 gramów różnych orzechów (będą pasować włoskie, migdały, pekan)
  • Ok 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego/ z agawy
  • 1 laska wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej wodą o odstaw do namoczenia.
  2. Mak zalej gorącą wodą i gotuj przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przecedź i poczekaj, aż ostygnie, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia 2-3 razy lub zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym.
  3. Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą 2 cm ponad jej poziom i gotuj przed 15-20 min., gdy napęcznieje, odstaw do lekkiego ostygnięcia (w razie potrzeby dodaj w trakcie gotowania odrobinę więcej wody).
  4. Suszone, namoczone owoce odsącz i odgnieć z nadmiaru wody, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Posiekaj orzechy.
  6. Połącz zmielony mak z ugotowaną kaszą i dodaj pokrojone suszone owoce, orzechy, miód, ziarenka wanilii lub aromat i dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki.

Taka kutia będzie świetnie smakować lekko ciepła, zaraz po wymieszaniu składników, ale też na następny dzień, wyjęta prosto z lodówki.

Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki:

  • Ok. 20 obranych krewetek (opcjonalnie)
  • 450 g filetów rybnych (dorsz, miruna itp.)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300-400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek drobnego makaronu
  • Przyprawy: 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, łyżka sosu rybnego (opcjonalnie), łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Krewetki umyj i oczyść z ewentualnych pancerzy/ogonków, natnij nożem w najgrubszej części i oprósz solą.
  2. Filety rybne opłukaj, usuń dokładnie ości i pokrój w kostkę.
  3. W garnku na zupę podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek i poczekaj aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dodaj chilli i paprykę słodką, a po chwili pomidory. Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj: bazylię, bulion, sos rybny i sok z cytryny, gdy znów się zagotuje dodaj krewetki, rybę i makaron.
  5. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, delikatnie wymieszaj.
  6. Zupę podawaj samą lub z grzankami/podpieczonym pieczywem.

Smacznych i Wesołych Świąt!

Anka.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk