ŚWIĄTECZNE PRZEPISY – KUTIA I ZUPA RYBNA

Podziel się tym wpisem

Święta są już za pasem! Dla wielu z nas – choć zupełnie tak to nie powinno wyglądać! – zaczyna się stres związany z przygotowaniami domu, dań, prezentów! A pamiętaj, że:

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję

Gordon Ramsey

Weź głęboki oddech, włącz świąteczną playlistę i łap poniższe świąteczne przepisy!

Kutia

Kutia:

Składniki:

  • 150 gramów maku;
  • 130 gramów suszonych owoców (najlepiej sprawdzą się morele, figi, śliwki, daktyle oraz rodzynki)
  • 100 gramów kaszy pęczak (lub jaglanej dla wersji bezglutenowej)
  • 100 gramów różnych orzechów (będą pasować włoskie, migdały, pekan)
  • Ok 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego/ z agawy
  • 1 laska wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej wodą o odstaw do namoczenia.
  2. Mak zalej gorącą wodą i gotuj przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przecedź i poczekaj, aż ostygnie, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia 2-3 razy lub zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym.
  3. Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą 2 cm ponad jej poziom i gotuj przed 15-20 min., gdy napęcznieje, odstaw do lekkiego ostygnięcia (w razie potrzeby dodaj w trakcie gotowania odrobinę więcej wody).
  4. Suszone, namoczone owoce odsącz i odgnieć z nadmiaru wody, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Posiekaj orzechy.
  6. Połącz zmielony mak z ugotowaną kaszą i dodaj pokrojone suszone owoce, orzechy, miód, ziarenka wanilii lub aromat i dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki.

Taka kutia będzie świetnie smakować lekko ciepła, zaraz po wymieszaniu składników, ale też na następny dzień, wyjęta prosto z lodówki.

Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki:

  • Ok. 20 obranych krewetek (opcjonalnie)
  • 450 g filetów rybnych (dorsz, miruna itp.)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300-400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek drobnego makaronu
  • Przyprawy: 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, łyżka sosu rybnego (opcjonalnie), łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Krewetki umyj i oczyść z ewentualnych pancerzy/ogonków, natnij nożem w najgrubszej części i oprósz solą.
  2. Filety rybne opłukaj, usuń dokładnie ości i pokrój w kostkę.
  3. W garnku na zupę podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek i poczekaj aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dodaj chilli i paprykę słodką, a po chwili pomidory. Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj: bazylię, bulion, sos rybny i sok z cytryny, gdy znów się zagotuje dodaj krewetki, rybę i makaron.
  5. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, delikatnie wymieszaj.
  6. Zupę podawaj samą lub z grzankami/podpieczonym pieczywem.

Smacznych i Wesołych Świąt!

Anka.

Więcej wpisów