Święta są już za pasem! Dla wielu z nas – choć zupełnie tak to nie powinno wyglądać! – zaczyna się stres związany z przygotowaniami domu, dań, prezentów! A pamiętaj, że:
Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję
Gordon Ramsey
Weź głęboki oddech, włącz świąteczną playlistę i łap poniższe świąteczne przepisy!

Kutia:
Składniki:
- 150 gramów maku;
- 130 gramów suszonych owoców (najlepiej sprawdzą się morele, figi, śliwki, daktyle oraz rodzynki)
- 100 gramów kaszy pęczak (lub jaglanej dla wersji bezglutenowej)
- 100 gramów różnych orzechów (będą pasować włoskie, migdały, pekan)
- Ok 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego/ z agawy
- 1 laska wanilii lub aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Suszone owoce zalej wodą o odstaw do namoczenia.
- Mak zalej gorącą wodą i gotuj przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przecedź i poczekaj, aż ostygnie, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia 2-3 razy lub zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym.
- Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą 2 cm ponad jej poziom i gotuj przed 15-20 min., gdy napęcznieje, odstaw do lekkiego ostygnięcia (w razie potrzeby dodaj w trakcie gotowania odrobinę więcej wody).
- Suszone, namoczone owoce odsącz i odgnieć z nadmiaru wody, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Posiekaj orzechy.
- Połącz zmielony mak z ugotowaną kaszą i dodaj pokrojone suszone owoce, orzechy, miód, ziarenka wanilii lub aromat i dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki.
Taka kutia będzie świetnie smakować lekko ciepła, zaraz po wymieszaniu składników, ale też na następny dzień, wyjęta prosto z lodówki.

Zupa rybna
Składniki:
- Ok. 20 obranych krewetek (opcjonalnie)
- 450 g filetów rybnych (dorsz, miruna itp.)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 300-400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek drobnego makaronu
- Przyprawy: 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, łyżka sosu rybnego (opcjonalnie), łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki umyj i oczyść z ewentualnych pancerzy/ogonków, natnij nożem w najgrubszej części i oprósz solą.
- Filety rybne opłukaj, usuń dokładnie ości i pokrój w kostkę.
- W garnku na zupę podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek i poczekaj aż się zeszkli.
- Do cebuli dodaj chilli i paprykę słodką, a po chwili pomidory. Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj: bazylię, bulion, sos rybny i sok z cytryny, gdy znów się zagotuje dodaj krewetki, rybę i makaron.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, delikatnie wymieszaj.
- Zupę podawaj samą lub z grzankami/podpieczonym pieczywem.
Smacznych i Wesołych Świąt!
Anka.