Wegańska tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

Podziel się tym wpisem

Mam dla Was tartę ekstremalnie czekoladową z dodatkiem malin. Jeżeli macie w zamrażarce zapas malinek z poprzedniego sezonu to śmiało możecie ich użyć lub kupić w sklepie, polecam też zastąpić je wiśniami, ale użyjcie ich mniej, bo jak sami wiecie, są znacznie bardziej kwaśne od malin. Taka tarta na pewno zrobi wrażenie na gościach i zachwyci domowników. Masa jest delikatna jak chmurka, a pod spodem czeka na Was lekko chrupki, kruchy spód na bazie mąki owsianej i wiórków kokosowych. Przepis nadaje się dla wegan 🙂

Składniki na spód:

Składniki na masę:

Przygotowanie:

  1. Spód: Płatki owsiane namocz przez 15-20 minut. Zblenduj pestki dyni i słonecznika, wiórki kokosowe, namoczone płatki i kakao do uzyskania lepkiej i jednolitej masy.
  2. Dodajemy krem orzechowy i ponownie wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodaj po łyżce wody czy mleka/napoju roślinnego. Powstałą masą pokryj spód i boki tortownicy (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Masa: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową masę przelej do tortownicy ze spodem i ułóż na wierzchu malinki. Schłodź w lodówce przez co najmniej 1h.

Uwagi: gdyby tarta się okazała za mało słodka, to dodaj do niej odrobinę ulubionego „słodziwa” (miód, syrop klonowy/agawy, ksylitol itp :))

Smacznego!
Anka

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk