Tarta z dyni

Podziel się tym wpisem

Choć tarty często serwowane są na słono, to polecam Wam dla odmiany wypróbować także wersję słodką. Warzywa w deserach potrafią być zaskakująco smaczne, a przy tym ciężko jest je zdemaskować, są zupełnie niewyczuwalne. Dzisiaj kolejna odsłona fit deseru,
tym razem z dyni.

Tarta dyniowa

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka

Masa dyniowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego imbiru
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego anyżu + ew. gwiazdki anyżu do dekoracji
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii (ziarenek z laski) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO

Przygotowanie:

Spód tarty (ciasto):

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Foremkę (okrągłą, do tarty) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę i sól, do tego dodaj olej i ¼ szklanki mleka. Delikatnie wymieszaj widelcem, aż się połączą. Zagnieć ręką , ugniatając aż nabierze jednolitej konsystencji.
  3. Rozwałkuj ciasto od środka do krawędzi w okrąg, przełóż na foremkę i palcami uformuj tak, aby ciasto było równomiernie rozłożone na spodzie i miało ranciki do wysokości formy.

Nadzienie:

  1. W misce połącz rozdrobniony widelcem miąższ dyni (ze środka, bez pestek), cukier, miód, cynamon, imbir. Dodaj jajko i wanilię. Wymieszaj widelcem, aż do momentu połączenia. Stopniowo dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej tak przygotowaną masę z dyni do przygotowanej foremki z ciasta. Przykryj dokładnie folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Usuń folię. Piecz przez kolejne 20 do 25 minut (krawędzie nadzienia mogą lekko pękać).
  3. Ostudź, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny – najlepiej smakuje
    na zimno! Przed podaniem można posypać dodatkowym cynamonem i / lub gałką muszkatołową, udekorować gwiazdkami anyżu lub orzechami. Pyszna jest też z kleksem waniliowego serka albo z gałką lodów… 🙂
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk