Tarta z dyni
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Choć tarty często serwowane są na słono, to polecam Wam dla odmiany wypróbować także wersję słodką. Warzywa w deserach potrafią być zaskakująco smaczne, a przy tym ciężko jest je zdemaskować, są zupełnie niewyczuwalne. Dzisiaj kolejna odsłona fit deseru,
tym razem z dyni.
Tarta dyniowa
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- szczypta soli
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki mleka
Masa dyniowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonego imbiru
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonego anyżu + ew. gwiazdki anyżu do dekoracji
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii (ziarenek z laski) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
Przygotowanie:
Spód tarty (ciasto):
- Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Foremkę (okrągłą, do tarty) wyłóż papierem do pieczenia.
- W średniej misce wymieszaj mąkę i sól, do tego dodaj olej i ¼ szklanki mleka. Delikatnie wymieszaj widelcem, aż się połączą. Zagnieć ręką , ugniatając aż nabierze jednolitej konsystencji.
- Rozwałkuj ciasto od środka do krawędzi w okrąg, przełóż na foremkę i palcami uformuj tak, aby ciasto było równomiernie rozłożone na spodzie i miało ranciki do wysokości formy.
Nadzienie:
- W misce połącz rozdrobniony widelcem miąższ dyni (ze środka, bez pestek), cukier, miód, cynamon, imbir. Dodaj jajko i wanilię. Wymieszaj widelcem, aż do momentu połączenia. Stopniowo dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wlej tak przygotowaną masę z dyni do przygotowanej foremki z ciasta. Przykryj dokładnie folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Usuń folię. Piecz przez kolejne 20 do 25 minut (krawędzie nadzienia mogą lekko pękać).
- Ostudź, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny – najlepiej smakuje
na zimno! Przed podaniem można posypać dodatkowym cynamonem i / lub gałką muszkatołową, udekorować gwiazdkami anyżu lub orzechami. Pyszna jest też z kleksem waniliowego serka albo z gałką lodów… 🙂
Więcej wpisów
ODŻYWIANIE
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Anka Dziedzic
18/01/2024
ODŻYWIANIE
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście
Anka Dziedzic
02/10/2023