Idąc za impulsem, dzisiaj kolejna z rzędu propozycja słodkości (na słoności przyjdzie czas później). Ostatnio był serniczek, a dzisiaj cudowne tartaletki z jabłuszkami. Jeśli chcesz
to można zrobić je w wersji bezglutenowej, wymieniając mąkę orkiszową na dowolną inną (np. gryczana czy owsiana bezglutenowa).
Tartaletki na mące kokosowej z jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kokosowej, jeśli możesz mieszać mąki to zrób 1 szklankę kokosowej
i 1/2 szklanki np. orkiszowej lub dowolnej jaką masz - 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła (+ jeszcze trochę do wysmarowania foremek)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 8 dużych jabłek do rozpiekania
- 4 łyżki miodu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Mąkę kokosową, orkiszową, zmielone orzechy, cukier, 4 żółtka i masło energicznie zarobić i ugnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli jest za bardzo zbite lub kruszy się można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
- Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią spożywczą, i włożyć do lodówki.
- Jabłka umyć, obrać (jeśli skórka jest delikatna, to nie trzeba obierać), usunąć gniazda
z nasionami i pokroić w dość dużą kostkę. Wrzucić do rondla, dodać cynamon i miód, wymieszać. Smażyć przez około 10 minut, zdjąć z palnika, przestudzić. - Foremki do tartaletek wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką orkiszową. Wyjąć
2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki foremek (boki na całą wysokość, aż do krawędzi. Następnie na tak przygotowane foremki wyłożyć masę jabłkową. - Na górę ułożyć nieregularne kawałki pozostałej części schłodzonego ciasta
a na koniec posmarować je białkiem, które zostało po zużyciu żółtek. - Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut, aż ciasto z wierzchu się zezłoci. Wyłączyć piekarnik i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Tartaletki są pyszne również na ciepło.
Smacznego!!