Tortilla meksykańska

Oryginalna meksykańska tortilla jest potwornie ostra, pikantna i z pazurem, ja zrezygnowałam z takich przypraw, ale zostałam przy tradycyjnej czerwonej fasoli, kukurydzy i papryce. Zaletą takiego dania jest to, że dowolnie możecie zmieniać składniki, które włożycie do środka i zawsze wyjdzie pysznie, do tego osoby, które są już ze mną dłużej, wiedzą, że lubię prostotę i szybkość wykonania, łatwo dostępne składniki, a to wszystko macie w jednym przepisie poniżej. Dodatkową zaletą jest to, że taka tortilla dobrze zabezpieczona papierem czy folią spożywczą jest łatwa do zabrania ze sobą w drogę.

Składniki:

2 tortille pełnoziarniste
0,5 papryki czerwonej
0,5 pomidora
3-4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
0,5 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 łyżka passaty pomidorowej
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, szczypt
2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę.
  2. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj pozostałe warzywa oraz kukurydzę i fasolę, a na koniec passatę i przyprawy, podgrzewaj około 10-15 minut, w razie potrzeby podlej odrobiną wody.
  3. Placki tortilli podgrzej z piekarniku lub na patelni, nakładaj farsz i zwijaj w instrukcji poniżej.
  4. Uwaga: do środka możesz włożyć dowolne ulubione warzywa i składniki 🙂 (marchewka, sałata, ogórek, masło czosnkowe, sos itp.)

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo