Wegański mazurek czekoladowy z morelami
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Mazurek Wielkanocny wcale nie musi być za słodki i obrzydliwie tuczący. Ba! – nawet nie musi zawierać mąki! Spróbujcie tego przepisu na wegański mazurek czekoladowy z morelami:
Składniki:
- orzechy – nerkowce i/lub migdały – 1/2 szklanki
- suszone daktyle – 1 szklanka
- 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego – nie wody)
- czekolada gorzka 70% – 200 g
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- suszone morele do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy/migdały i daktyle zalać mlekiem kokosowym, zostawić do namoczenia na ok. 0,5h i dokładnie zblendować. Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i mocno „uklepać” w foremce; wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką syropu klonowego. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić syropem klonowym . Gdy orzechowo-daktylowy spód będzie wystarczająco zimny, masę z czekolady wylać do formy.
Udekorować morelami, migdałami, białą czekoladą lub innymi pysznościami. I wegański mazurek gotowy!
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście