Wegański mazurek czekoladowy z morelami

Podziel się tym wpisem

Mazurek Wielkanocny wcale nie musi być za słodki i obrzydliwie tuczący. Ba! – nawet nie musi zawierać mąki! Spróbujcie tego przepisu na wegański mazurek czekoladowy z morelami:

Składniki:

  • orzechy – nerkowce i/lub migdały  – 1/2 szklanki
  • suszone daktyle – 1 szklanka
  • 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego – nie wody)
  • czekolada gorzka 70% – 200 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • suszone morele do dekoracji

Przygotowanie:

Orzechy/migdały i daktyle zalać mlekiem kokosowym, zostawić do namoczenia na ok. 0,5h i dokładnie zblendować. Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i mocno „uklepać” w foremce; wstawić do lodówki.

W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką syropu klonowego. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić syropem klonowym . Gdy orzechowo-daktylowy spód będzie wystarczająco zimny, masę z czekolady wylać do formy.

Udekorować morelami, migdałami, białą czekoladą lub innymi pysznościami. I wegański mazurek gotowy!

 

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk