Mazurek Wielkanocny wcale nie musi być za słodki i obrzydliwie tuczący. Ba! – nawet nie musi zawierać mąki! Spróbujcie tego przepisu na wegański mazurek czekoladowy z morelami:
Składniki:
- orzechy – nerkowce i/lub migdały – 1/2 szklanki
- suszone daktyle – 1 szklanka
- 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego – nie wody)
- czekolada gorzka 70% – 200 g
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- suszone morele do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy/migdały i daktyle zalać mlekiem kokosowym, zostawić do namoczenia na ok. 0,5h i dokładnie zblendować. Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i mocno „uklepać” w foremce; wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką syropu klonowego. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić syropem klonowym . Gdy orzechowo-daktylowy spód będzie wystarczająco zimny, masę z czekolady wylać do formy.
Udekorować morelami, migdałami, białą czekoladą lub innymi pysznościami. I wegański mazurek gotowy!