Wielkanoc bez jajek nie istnieje. I to zarówno tych kolorowych, pięknych pisanek w koszyczku, jak i tych na stole, pysznych i gotowych do zjedzenia. Aby stół pięknie wyglądał, a jajka wszystkim smakowały proponuję w tym roku kolorowe urozmaicenie. Zróbcie wielkanocne jajka faszerowane!
JAJKA FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
Jajka ugotowane na twardo – 20 sztuk
Zielony groszek (najlepiej mrożony) – pół szklanki
Biały serek typu Almette lub Bieluch – 100 g
Łosoś wędzony na ciepło – 50 g
Łosoś wędzony na zimno – do dekoracji
Kapary – wg uznania do dekoracji
Szynka krucha – 50 g
Pieczarki – 3 dorodne sztuki
Ogóreczek konserwowy lub kiszony (jak bardziej lubicie) – wg uznania do dekoracji
Twarożek kozi do smarowania (np.: marki Turek) – ok. 100 g
Burak w całości (w skórce) ugotowany lub upieczony – 1 sztuka
Oliwa
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dwadzieścia ugotowanych jajek obieramy i przekrawamy na pół. Tradycyjnie kroi się je wzdłuż, ale możecie spróbować przekroić w poprzek, wówczas po nafaszerowaniu jajka wyglądają trochę jak gniazdka. Żółtka wyciągamy, białka „puste” w środku układamy na talerzu. Tak przygotowane czekają na swój farsz.
JAJKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I RZEŻUCHĄ
Groszek gotujemy do miękkości. Polecam użyć groszek mrożony, zamiast z puszki, bo ten mrożony daje piękną, soczystą zieleń. Po ugotowaniu groszek odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej wyciągnięte żółtka z dziesięciu jajek, delikatnie solimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli zobaczycie, że farsz jest suchy i się rozsypuje – dodajcie łyżkę oliwy i dokładnie wymieszajcie. Nakładajcie farsz obficie do wcześniej przygotowanych dziesięciu połówek, tak aby utworzył się „kopczyk”. Na wierzch połóżcie rzeżuchę dla dekoracji. Jeśli nie macie rzeżuchy pyszna będzie też świeża kolendra i kawałek papryczki chili, albo nasza zielona pietrucha i paseczek suszonego pomidora.
JAJKA Z ŁOSOSIOWYM TWAROŻKIEM I KAPARAMI
Kawałek łososia „ugniatamy” widelcem, aby go rozdrobnić. Twarożek dokładnie mieszamy z łososiem. Oczywiście są gotowe serki z łososiem, ale uwierzcie mi, nie smakują tak jak zrobione samodzielnie, a w końcu to świąteczny przepis! Gdy serek jest już gotowy nakładamy do kolejnych 10 połówek jajek. Na górę układamy po kilka kaparków – łosoś z kaparkami to połączenie idealne, o ile wszyscy lubicie kapary. Wersją bardziej uniwersalną jest położenie zawiniętego paseczka łososia wędzonego na zimno, dodatkowo przystrojonego listkiem pietruszki, żeby było wiosennie i świątecznie.
JAJKA Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I OGÓRECZKIEM
Pieczarki bardzo, naprawdę bardzo drobno kroimy, delikatnie solimy i lekko podsmażamy na patelni (3 – 5 minut). Lekko, to znaczy tak, aby były kawałeczki sprężyste, a nie rozpaprane na miazgę. Osobno kroimy szynkę, bardzo, ale to bardzo drobno. Nie idziemy na łatwiznę i nie blend ujemy, bo struktura tego farszu jest ważna: więc siekamy. Szynkę i pieczarki mieszamy z żółtkami z dziesięciu jajek . Przy krótkim smażeniu pieczarki powinny puścić trochę soku, który wystarczy aby nadać farszowi odpowiednią wilgotność. Jeśli nie – trzeba dodać oliwy. Nakładamy na następne 10 połówek jajek. Na górę kładziemy plasterek ogórka – najlepiej pionowo, tak aby był wetknięty w farsz: wtedy ładnie wygląda.
JAJKA Z SEREM KOZIM I BURACZKAMI
Buraczka obieramy i około ¼ odcinamy. Resztę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie mieszamy z serkiem kozim do uzyskania jednolitej masy. Odcięty wcześniej kawałek buraczka kroimy na słupki – najlepiej 10 lub 20 słupków. Farsz jak zwykle nakładamy do przygotowanych połówek tak, aby powstała „górka” z nadzienia . Na wierzch kładziemy pionowo słupki z buraków, aby zawadiacko sterczały.
Wszystkie rodzaje faszerowanych jajek układamy na jednym półmisku, aby prezentowały się w całej swojej krasie i okazałości!