Wielkanocne jajka faszerowane
- Anka Dziedzic

Podziel się tym wpisem
Wielkanoc bez jajek nie istnieje. I to zarówno tych kolorowych, pięknych pisanek w koszyczku, jak i tych na stole, pysznych i gotowych do zjedzenia. Aby stół pięknie wyglądał, a jajka wszystkim smakowały proponuję w tym roku kolorowe urozmaicenie. Zróbcie wielkanocne jajka faszerowane!
JAJKA FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
Jajka ugotowane na twardo – 20 sztuk
Zielony groszek (najlepiej mrożony) – pół szklanki
Biały serek typu Almette lub Bieluch – 100 g
Łosoś wędzony na ciepło – 50 g
Łosoś wędzony na zimno – do dekoracji
Kapary – wg uznania do dekoracji
Szynka krucha – 50 g
Pieczarki – 3 dorodne sztuki
Ogóreczek konserwowy lub kiszony (jak bardziej lubicie) – wg uznania do dekoracji
Twarożek kozi do smarowania (np.: marki Turek) – ok. 100 g
Burak w całości (w skórce) ugotowany lub upieczony – 1 sztuka
Oliwa
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dwadzieścia ugotowanych jajek obieramy i przekrawamy na pół. Tradycyjnie kroi się je wzdłuż, ale możecie spróbować przekroić w poprzek, wówczas po nafaszerowaniu jajka wyglądają trochę jak gniazdka. Żółtka wyciągamy, białka „puste” w środku układamy na talerzu. Tak przygotowane czekają na swój farsz.
JAJKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I RZEŻUCHĄ
Groszek gotujemy do miękkości. Polecam użyć groszek mrożony, zamiast z puszki, bo ten mrożony daje piękną, soczystą zieleń. Po ugotowaniu groszek odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej wyciągnięte żółtka z dziesięciu jajek, delikatnie solimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli zobaczycie, że farsz jest suchy i się rozsypuje – dodajcie łyżkę oliwy i dokładnie wymieszajcie. Nakładajcie farsz obficie do wcześniej przygotowanych dziesięciu połówek, tak aby utworzył się „kopczyk”. Na wierzch połóżcie rzeżuchę dla dekoracji. Jeśli nie macie rzeżuchy pyszna będzie też świeża kolendra i kawałek papryczki chili, albo nasza zielona pietrucha i paseczek suszonego pomidora.
JAJKA Z ŁOSOSIOWYM TWAROŻKIEM I KAPARAMI
Kawałek łososia „ugniatamy” widelcem, aby go rozdrobnić. Twarożek dokładnie mieszamy z łososiem. Oczywiście są gotowe serki z łososiem, ale uwierzcie mi, nie smakują tak jak zrobione samodzielnie, a w końcu to świąteczny przepis! Gdy serek jest już gotowy nakładamy do kolejnych 10 połówek jajek. Na górę układamy po kilka kaparków – łosoś z kaparkami to połączenie idealne, o ile wszyscy lubicie kapary. Wersją bardziej uniwersalną jest położenie zawiniętego paseczka łososia wędzonego na zimno, dodatkowo przystrojonego listkiem pietruszki, żeby było wiosennie i świątecznie.
JAJKA Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I OGÓRECZKIEM
Pieczarki bardzo, naprawdę bardzo drobno kroimy, delikatnie solimy i lekko podsmażamy na patelni (3 – 5 minut). Lekko, to znaczy tak, aby były kawałeczki sprężyste, a nie rozpaprane na miazgę. Osobno kroimy szynkę, bardzo, ale to bardzo drobno. Nie idziemy na łatwiznę i nie blend ujemy, bo struktura tego farszu jest ważna: więc siekamy. Szynkę i pieczarki mieszamy z żółtkami z dziesięciu jajek . Przy krótkim smażeniu pieczarki powinny puścić trochę soku, który wystarczy aby nadać farszowi odpowiednią wilgotność. Jeśli nie – trzeba dodać oliwy. Nakładamy na następne 10 połówek jajek. Na górę kładziemy plasterek ogórka – najlepiej pionowo, tak aby był wetknięty w farsz: wtedy ładnie wygląda.
JAJKA Z SEREM KOZIM I BURACZKAMI
Buraczka obieramy i około ¼ odcinamy. Resztę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie mieszamy z serkiem kozim do uzyskania jednolitej masy. Odcięty wcześniej kawałek buraczka kroimy na słupki – najlepiej 10 lub 20 słupków. Farsz jak zwykle nakładamy do przygotowanych połówek tak, aby powstała „górka” z nadzienia . Na wierzch kładziemy pionowo słupki z buraków, aby zawadiacko sterczały.
Wszystkie rodzaje faszerowanych jajek układamy na jednym półmisku, aby prezentowały się w całej swojej krasie i okazałości!
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście