Święta muszą być wyjątkowe, dlatego na Wielkanoc mam dla Was specjalny przepis na pesto z rzeżuchy! Jest po prostu idealne do jajek i wędlin, może konkurować nawet z domowym chrzanem. Wymaga trochę zachodu – trzeba o nim pomyśleć wcześniej i wyhodować rzeżuchę, ale warto. Uwierzcie mi, naprawdę warto! Ma piękną barwę soczystej, wiosennej zieleni i dodaje charakteru wielu daniom.
Składniki:
2 x GARŚĆ RZEŻUCHY
1 PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
2 ZĄBKI CZOSNKU
4 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU
GARŚĆ PESTEK SŁONECZNIKA (można go wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody)
50 ML OLIWY + ew. wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
SÓL (do smaku)
Przygotowanie:
Wszystko razem zblendować, a następnie doprawić solą do smaku. Podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.