Wielkanocne pesto z rzeżuchy
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Święta muszą być wyjątkowe, dlatego na Wielkanoc mam dla Was specjalny przepis na pesto z rzeżuchy! Jest po prostu idealne do jajek i wędlin, może konkurować nawet z domowym chrzanem. Wymaga trochę zachodu – trzeba o nim pomyśleć wcześniej i wyhodować rzeżuchę, ale warto. Uwierzcie mi, naprawdę warto! Ma piękną barwę soczystej, wiosennej zieleni i dodaje charakteru wielu daniom.
Składniki:
2 x GARŚĆ RZEŻUCHY
1 PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
2 ZĄBKI CZOSNKU
4 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU
GARŚĆ PESTEK SŁONECZNIKA (można go wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody)
50 ML OLIWY + ew. wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
SÓL (do smaku)
Przygotowanie:
Wszystko razem zblendować, a następnie doprawić solą do smaku. Podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście