Dziś przepis obiadkowy: rybka, warzywo i makaron. 20 minut i obiad gotowy, także koniec z wymówkami, że nie ma czasu na gotowanie 😊 Lubię zapiekanki bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do jednego naczynia i poczekać, aż się upiecze, a zapach niesie się po całym domu, dodatkowo połączenie w jednym daniu łososia i szparagów nada potrawie wykwintności.
Składniki:
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Szparagi umyj, usuń twarde końcówki i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj ok. 10 minut.
- Passatę wymieszaj z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami (sól i pieprz dodaj do smaku, oregano 1-2 łyżeczki, a gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczkę).
- Łososia umyj w chłodnej wodzie i pokrój na kawałki.
- Do żaroodpornego naczynia przełóż ugotowany makaron, łososia, szparagi, a następnie polej passatą z przyprawami. Z wierzchu posyp parmezanem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 25-35 minut.
Smacznego!
Anka