Zapiekanka ze szparagami i łososiem

Dziś przepis obiadkowy: rybka, warzywo i makaron. 20 minut i obiad gotowy, także koniec z wymówkami, że nie ma czasu na gotowanie 😊 Lubię zapiekanki bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do jednego naczynia i poczekać, aż się upiecze, a zapach niesie się po całym domu, dodatkowo połączenie w jednym daniu łososia i szparagów nada potrawie wykwintności.

Składniki:

ok. 300 g łososia
0,5 papryki czerwonej
0,5 pomidora
3-4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
0,5 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 łyżka passaty pomidorowej
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, szczypt
2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Szparagi umyj, usuń twarde końcówki i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj ok. 10 minut.
  3. Passatę wymieszaj z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami (sól i pieprz dodaj do smaku, oregano 1-2 łyżeczki, a gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczkę).
  4. Łososia umyj w chłodnej wodzie i pokrój na kawałki.
  5. Do żaroodpornego naczynia przełóż ugotowany makaron, łososia, szparagi, a następnie polej passatą z przyprawami. Z wierzchu posyp parmezanem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 25-35 minut.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo