Jeżeli w Waszym „podręcznym” sklepie można jeszcze zakupić dynię, to pędźcie
po nią natychmiast!! 🙂 Przyda się ona do tego najnowszego przepisu. Jeżeli nie zawsze masz ochotę na mięsne, ciężkostrawne danie, to dzisiejsza wegańska propozycja będzie idealna dla Ciebie.
Sezonowe warzywka
Składniki (porcja dla 4 osób):
- Woreczek kaszy jaglanej (ok. 250 g suchej)
- Papryka słodka – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Dynia – kawałek ok. 200 g
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Cukinia – ½ niedużej sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Tymianek
- Sól
Przygotowanie:
- Kaszę wrzucamy do wrzątku, solimy około 1 łyżeczki i gotujemy do miękkości około
15 minut. - Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paski, cukinię w słupki, dynię w kostkę a cebulę
w piórka. Dynię delikatnie solimy i posypujemy papryką (słodką i ostrą), wsadzamy
na 15 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. - W tym czasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cukinię z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem , następnie cebulę lekko posoloną. Ja podsmażam osobno, żeby przy podaniu ładniej wyglądało, bo szczególnie dzieci zwracają na to uwagę. Jeśli wolisz – można je pomieszać.
- Na koniec, na tej samej patelni, ale już bez dodania oliwy grilluję „na sucho” pomidorki koktajlowe. Kiedy wszystkie warzywa są gotowe układam na półmisku obok siebie razem z kaszą. Każdy nabiera sobie wedle własnego gustu odpowiednie proporcje kaszy
i jarzyn.