Zastanawiasz się co ugotować, by zjadła cała rodzina? Mam dla Ciebie doskonały przepis.
Pulpety z indyka z sosem pieczarkowym.
Porcja dla jednej osoby.
Składniki:
- 1 jajko
- 50g włoszczyzny krojonej w paski (mrożonej)
- 100g cebuli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 50g śmietany 18% tłuszczu
- 4 małe pieczarki
- 3 łyżeczki płatków owsianych
- 90g mięsa mielonego z indyka
- 60g kaszy gryczanej
Pulpeciki- mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i płatkami. Dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Uformuj 3 małe pulpeciki i ugotuj w wodzie.
Sos- cebulę pokrój w kosteczkę a pieczarki w plasterki. Na oleju podsmaż cebulkę i gdy będzie miękka, dorzuć pieczarki. Dolej śmietany, dopraw pieprzem i solą.
Włoszczyznę ugotuj razem z kaszą, pulpeciki polej sosem i ciesz się smakiem. 🙂
Taki obiad to około 600kcal. Smacznego! 🙂