Zupa krem z dyni z pomarańczą

Podziel się tym wpisem

Za oknem śnieżna zawierucha, mrozik trzyma, nie chce się nawet wychodzić z domu. To czego Ci brakuje to ciepłego otulenia! Ta zupa wprawi Cię w lepszy nastrój i rozgrzeje od środka 🙂

Zupa krem z dyni z pomarańczą

Składniki:

  • Dynia (najlepiej melonowa – jest najdelikatniejsza i najsłodsza) – 1 sztuka ok. 5 kg
  • Marchew – 4 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Bulion warzywny – ok. 1 l.
  • Pomarańcza – 2 sztuki (ze skórką),
  • Mleko kokosowe – 1 puszka (ok. 400 ml)
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w duże kawałki. Marchew i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  2. W garnku na zupę podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, dynię i marchew. Chwilę dusimy na oliwie ciągle mieszając, po kilku minutach dolewamy bulion i gotujemy do miękkości.
  3. Szorujemy porządnie pomarańcze i ocieramy skórkę: na drobnych oczkach tarki i uważając, aby nie zetrzeć białego miąższu pod skórką. Na taką ilość zupy powinniśmy mieć około 2 łyżeczek startej skórki. Następnie dokładnie obieramy pomarańcze (można je filetować – czyli usuwać białe skórki i błonki, ale nie trzeba) i dzielimy/kroimy je na kawałki. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pomarańcze i startą skórkę, gotujemy jeszcze około 5 minut.
  4. Zestawiamy garnek z kuchenki i wszystko blendujemy, następnie dolewamy mleko kokosowe i raz jeszcze miksujemy do uzyskania wspaniałej, aksamitnej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Pyszna, niecodzienna i lekko egzotyczna zupa gotowa!

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk