Za oknem śnieżna zawierucha, mrozik trzyma, nie chce się nawet wychodzić z domu. To czego Ci brakuje to ciepłego otulenia! Ta zupa wprawi Cię w lepszy nastrój i rozgrzeje od środka 🙂
Zupa krem z dyni z pomarańczą
Składniki:
- Dynia (najlepiej melonowa – jest najdelikatniejsza i najsłodsza) – 1 sztuka ok. 5 kg
- Marchew – 4 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Bulion warzywny – ok. 1 l.
- Pomarańcza – 2 sztuki (ze skórką),
- Mleko kokosowe – 1 puszka (ok. 400 ml)
- Oliwa – 2 łyżki
- Pieprz cytrynowy i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Dynię myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w duże kawałki. Marchew i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- W garnku na zupę podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, dynię i marchew. Chwilę dusimy na oliwie ciągle mieszając, po kilku minutach dolewamy bulion i gotujemy do miękkości.
- Szorujemy porządnie pomarańcze i ocieramy skórkę: na drobnych oczkach tarki i uważając, aby nie zetrzeć białego miąższu pod skórką. Na taką ilość zupy powinniśmy mieć około 2 łyżeczek startej skórki. Następnie dokładnie obieramy pomarańcze (można je filetować – czyli usuwać białe skórki i błonki, ale nie trzeba) i dzielimy/kroimy je na kawałki. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pomarańcze i startą skórkę, gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Zestawiamy garnek z kuchenki i wszystko blendujemy, następnie dolewamy mleko kokosowe i raz jeszcze miksujemy do uzyskania wspaniałej, aksamitnej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Pyszna, niecodzienna i lekko egzotyczna zupa gotowa!