Każda z nas zapewne pamięta zapach świeżego chleba z domu. Jest to zapach, który budzi miłe i radosne wspomnienia z dzieciństwa. Chleb przypomina nam rodzinny dom, pełen miłości i bezpieczeństwa. Jednak według badań, Polacy jedzą go coraz miej. W latach 90- tych jego spożycie było dwukrotnie wyższe. Jakie są tego przyczyny? W pierwszej kolejności różne mody. Na drugim miejscu, spadek jakości produktu.
Jak jest prawda?
Zdrowa dieta nie powinna eliminować pieczywa. Chleb zawiera między innymi bardzo dużo błonnika i soli mineralnych. Dodaje mnóstwo energii i korzystnie wpływa na naszą sylwetkę. Chleb to także źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny), folianów, składników mineralnych (magnezu, cynku, żelaza, miedzi, manganu), białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Pieczywo zawiera wszystkie składniki energetyczne, budulcowe i regulujące niezbędne dla naszego organizmu, takie jak m.in. magnez, żelazo, mangan, cynk, selen.
A co z jakością?
W Polsce wyroby piekarnicze są na bardzo wysokim poziomie. Dlatego wybierając pieczywo wystarczy zwrócić uwagę na jego skład.
Jak widzicie chleb bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm i nie ma potrzeby eliminowania go z diety. Nie pozbawiajmy naszych dzieci zapachu świeżego chleba. Niech kojarzą go z domem, bezpieczeństwem i kochającą rodziną.
Chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako przekąska w podróży. Pyszne kanapki można zabrać ze sobą do parku i na spacer. Edukujmy dzieci od najmłodszych lat. Zamiast kupować słodkie bułki, hot dogi na stacji benzynowej czy inne zapychacze, zróbmy dziecku kanapkę.
Zdrowe nawyki od małego zaowocują w przyszłości!
Przygotowałam dla Was kilka przepisów na zdrowe, szybkie i smaczne przekąski.
- Zamiast jeść hot dogi na stacji benzynowej, polecam upiec chlebek bananowy, znakomicie spisze się w trakcie podróży. Nie musimy się obawiać, że wędlina zepsuje się, a ser rozpuści.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub dowolnej
- 50g masła
- ½ szklanki cukru brązowego lub dowolnego słodzika
- 1 jajko
- 2 laski wanilii
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i resztę składników. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
- Kanapkę z masłem orzechowym lub domową czekoladą proponuję zabrać na wycieczkę rowerową. Po kilku przejechanych kilometrach przychodzi zmęczenie, a dobrze wiemy, że takie smakołyki dodają energii.
- Wybierając się z dzieckiem do parku omijajmy dalekim łukiem ciasteczka, batoniki, słodkie drożdżówki. W zamian zaproponuj dziecku, kanapki i świeże owoce. Ja robię w ten sposób, że kroję wszystko do pudełeczek i dziewczynki same komponują sobie kanapkę. Robimy zawody na największą kanapkę piknikową. 🙂
- Na wycieczkę w góry proponuję kanapki z białym serkiem i bananem. Chleb cienko posmaruj serkiem ułóż na wierzch pokrojonego banana, włóż wszystko do pudełeczka i zabierz ze sobą.
- A jeśli Twój maluszek nie lubi jeść chleba, to w ramach zachęcenia, proponuję wymyślne kompozycje przypominające np. zwierzątko. 🙂
Tak naprawdę nie ma znaczenia co znajdzie się na kanapce Twojego dziecka, ważny jest sposób podania i zachęcenia. 🙂
Jeśli jesteś zainteresowana kanapkami, które na szybko można przygotować przed treningiem, zapraszam TUTAJ