Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej (ja używam 100 g ryżowej i 50 g dyniowej) w wersji glutenowej 200 g mąki pszennej
- 100 g miodu
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 szklanki tartej marchewki na małych oczkach
- 3 jaja
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- ½ łyżeczki sody
- 1 szklanka orzechów (np.: włoskich)
- 2/3 szklanki bakalii (pomieszanych rodzynek, żurawiny, skórki z pomarańczowej)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka oddzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, biała masę, ciągle mieszając wlewamy olej, następnie kolejno bakalie, marchew, mąkę pomieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu delikatnie mieszamy z pianą. Surowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut