Przepis:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- mleko
- wiórki kokosowe
- laska wanilii lub syrop waniliowy
Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą, wsypać do garnka i zalać odrobiną wody. Gdy kasza z wodą się zagotuje dodać 2 szklanki mleka np. roślinnego (dowolne) 100 g wiórków kokosowych uprażyć na patelni do zarumienienia. Wsypać do kaszy z mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje. Pod koniec dodać laskę wanilii, lub dowolny smak syropu słodkiego. Można zamiast syropu smakowego dodać z agawy.
Z kaszy ma się zrobić ” gęsta papka” tak aby można było zrobić z niej kulki. Jak kasza będzie zimna (letnia) można zacząć robić małe kuleczki i obtoczyć je w reszcie wiórków kokosowych.
Druga wersja bardziej chrupiąca. To zamiast wiórków kokosowych do środka kaszy można dodać płatki migdałowe. Do gotującej się kaszy wsyp 100 g płatków migdałowych – reszta przepisu taka sama.