Marchewkowy piernik z bakaliami

Podziel się tym wpisem

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej (ja używam 100 g ryżowej i 50 g dyniowej) w wersji glutenowej 200 g mąki pszennej
  • 100 g miodu
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 szklanki tartej marchewki na małych oczkach
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka orzechów (np.: włoskich)
  • 2/3 szklanki bakalii (pomieszanych rodzynek, żurawiny, skórki z pomarańczowej)

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka oddzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, biała masę, ciągle mieszając wlewamy olej, następnie kolejno bakalie, marchew, mąkę pomieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu delikatnie mieszamy z pianą. Surowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk