Już sami widzicie po zdjęciu jakie to cudeńko 🙂 Nic dodać nic ująć, zapraszam do kuchni.
Spód biszkopt:
- 80 g dowolnej mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu
- Oddziel białka od żółtek.
- Białko ubij z ksylitolem na puszystą pianę, dodawaj po 1 żółtku cały czas ubijając.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Wyłóż na małą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz przez 15 minut.
Masa ciemna:
- 100 g kaszy jaglanej
- 10 sztuk daktyli namoczonych w wodzie
- 5 łyżek masła orzechowego
- 100g stałego mleczka kokosowego (ok 2-3 puszki)
- Kaszę gotujemy do miękkości, jak będzie ostudzona, dodajemy resztę składników i blendujemy.
- Kładziemy na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
Masa jasna:
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki ksylitolu
- 100 g stałej konsystencji mleczka kokosowego
- Kaszę gotujemy. Pod koniec dodajemy budyń i mieszamy.
- Jak ostygnie dodajemy resztę składników i blendujemy.
- Kładziemy na masę ciemną, posypujemy kakao lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę 🙂
- Smacznego 😉